Ciprus a tárgyalások időpontjának kiírását sürgeti

MD

2012. július 11., szerda 21:44

Az Európai Unió soros elnöki tisztét ellátó Ciprus azt szorgalmazza, hogy elnökségének végéig, tehát december 31-éig szülessen döntés a Szerbiával folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontjáról – közölte szerdán a szigetország külügyminisztere.

Erato Kozaku-Markullisz szerdán Belgrádban tárgyalt. Mint elmondta, tájékoztatta a szerb vezetőket, „mit kell tenniük, hogy elnyerjék ez EU Tanácsának pozitív döntését”.

Tomislav Nikolić szerb elnök hangsúlyozta annak fontosságát, hogy gyorsan döntsenek a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontjáról. „Az európai uniós csatlakozás külpolitikánk stratégiai célja, mert új perspektívákat biztosít országunk gazdasági fejlődéséhez” – közölte Nikolić az elnöki hivatal közleménye szerint.

Koszovó a legfontosabb feltétel

Ciprus északi része 1974-ben szintén egyoldalúan nyilvánította ki függetlenségét. Az így létrejött Észak-ciprusi Török Köztársaságot azonban egyedül Törökország ismeri el.

Ahhoz, hogy Szerbia megkapja a Brüsszellel folytatandó csatlakozási tárgyalások kezdésének időpontját, legfontosabb feltételként javítania kell a Koszovóval való kapcsolatát, noha Ciprus egyike annak az öt uniós tagországnak, amely nem ismerte el Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltott függetlenségét. Kozaku-Markullisz ki is jelentette, hogy országának továbbra sincs szándékában elismerni Koszovót, de EU-elnöksége alatt „a tárgyilagos közvetítő” szerepét kívánja betölteni.

A belpolitika normalizálódik

Kedden a Szerb Haladó Párt (SNS), a Szerb Szocialista Párt (SPS) vezette, a Nyugdíjasok Egyesült Pártját (PUPS) és az Egységes Szerbiát (JS) is magába foglaló pártkoalíció, illetve a Szerbiai Egyesült Régiók (URS) pártja aláírt egy koalíciós megállapodást, s ezzel az utolsó akadály is elhárult a biztos parlamenti többséggel rendelkező új belgrádi kormány megalakításának útjából.

A koalíciós szerződés aláírói egyetértettek abban, hogy Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét, ugyanakkor szükség van az összes, Koszovó területén élő állampolgár normális életkörülményeinek biztosítására. Bővebben>>>

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.