Clinton „politikai gyújtogatónak” nevezte Trumpot

MTI

2016. március 14., hétfő 22:05

Újabb „szuperkeddnek” néznek elébe az amerikaiak: Ohióban, Illinois államban, Missouriban, Észak-Karolinában és Floridában tartanak előválasztásokat demokraták és republikánusok egyaránt. Minden szem a republikánusokra szegeződik: vajon Donald Trumpnak, az ellentmondásos és vitatott elnökjelölt-aspiránsnak sikerül-e – és ha igen, milyen arányban – győznie, és ezzel bebiztosítania elnökjelöltségét.

A Demokrata Párt két elnökjelöltje, Hillary Clinton volt külügyminiszter és volt first lady, illetve Bernie Sanders vermonti szenátor a középnyugati államokban várhatóan nagy csatát vív majd. Az előrejelzések és az elemzések szinte biztosra mondják Clinton győzelmét Észak-Karolinában és Floridában, ám Illinois, Missouri és Ohio választóinak preferenciái megjósolhatatlanok, kivált Sanders szenátor múlt heti michigani nagy győzelme után.

Vasárnap este Ohióban mindkét demokrata elnökjelölt-aspiráns tévévitán vett részt, ám ezúttal nem saját programjaikról beszéltek, hanem mindketten lényegében Donald Trump ellen kampányoltak: Clinton például „politikai gyújtogatónak”, Sanders pedig „többszörös hazugnak” nevezte Trumpot. Igaz, Hillary Clinton emlékeztette hallgatóságát, hogy az eddigi előválasztásokon mind Trumpnál, mind Sandersnél több delegátust sikerült maga mögé állítania, de főként azzal érvelt, hogy külföldi politikusoktól is biztatást kapott, hogy őt látnák szívesen az Egyesült Államok következő elnökének, nem pedig Trumpot. Clinton nem nevezte meg a hivatkozott politikusokat. Bernie Sanders szintén azt hangsúlyozta, hogy szerinte az amerikaiak nem választanak meg olyan elnököt, aki mindenkit sérteget. „Istennek hála, az emberek többsége nem olyan, mint Donald Trump” – tette hozzá a vermonti szenátor.

A győztes mindent visz

Donald Trump személye és eddigi kampánya, illetve elnökjelöltté választásának esélye uralja a keddi előválasztások előtti politikusi megszólalásokat. Kedden ugyanis Trump nagyon közel kerülhet az elnökjelöltséghez szükséges 1237 delegátus megszerzéséhez, kivált, ha győz Ohióban és Floridában, abban a két államban, amely sok delegátust küld az elnökjelölt-állító konvencióra, és amelyben a választási rendszer „a győztes mindent visz” elve alapján működik, vagyis aki győz, azé az összes delegátus támogatása. Ha a milliárdos üzletember veszít akár Ohióban, akár Floridában, megnyílhat a lehetőség vetélytársai előtt. Ohióban a felmérések Trump és John Kasich ohiói kormányzó fej fej melletti küzdelmét mutatják, Floridában azonban a floridai szenátornak, Marco Rubiónak egyelőre nem sikerült átütő eredményeket, meggyőző támogatottságot felmutatnia, legalábbis a közvélemény-kutatások szerint.

A republikánus táborban egyre erőteljesebben szerveződő Trump-ellenes erők szerint ha az üzletember győz is kedden, nem lesz könnyű dolga az elnökjelöltséghez szükséges 1237 delegátus megszerzésében. Ehhez ugyanis a még a jövőben voksoló államok több mint felében kell győzelmet aratnia. A Mi elveink nevű, a republikánus táborban nemrégiben alakult Trump-ellenes csoport hétfőn nyilatkozatot tett közzé, amelyben leszögezi, hogy Donald Trumpból nem lesz olyan könnyen republikánus elnökjelölt, ahogyan azt sokan gondolnák. Emlékeztetőjében a csoport fel is sorolja, hogy mely államokban lesz még szavazás, és hol milyen eredmény várható.

Trump hárít minden felelősséget

Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns elhárított magától minden felelősséget a kampányrendezvényein történt erőszak miatt, és azt állította, hogy ő csupán „üzenetközvetítője” az amerikai társadalom bajainak.

Trump a hétfői felmérések szerint Ohio kivételével valamennyi kedden voksoló szövetségi államban vezet három vetélytársa – Ted Cruz texasi szenátor, Marco Rubio floridai szenátor és John Kasich ohiói kormányzó előtt –, Ohióban pedig a „hazai pályán” induló Kasich kormányzóval holtversenyben van. A kampány egyik érdekessége egyébként, hogy a floridai szenátor, Marco Rubio vasárnap arra szólította ohiói híveit: ne rá, hanem – éppen Trump győzelmét megakadályozandó – John Kasich kormányzóra szavazzanak.

Nehéz „komolyan venni a fanyalgásukat”

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője napi sajtóértekezletén bírálta a vezető republikánus politikusokat, mert szerinte nem lépnek fel az ellen, hogy Donald Trump a kampányrendezvényein bátorítja az erőszakot.

A Fehér Ház szóvivője úgy fogalmazott, hogy prominens republikánus politikusok, miközben rosszallásukat fejezik ki Trump megnyilvánulásai miatt, egymás után tesznek hűségnyilatkozatot az üzletemberből lett elnökjelölt-aspiránsnak, és biztosítják őt támogatásukról. „Nehéz ezek után komolyan venni a fanyalgásukat Trump megosztó retorikája miatt” – mondta Earnest. Hozzátette, hogy előbb-utóbb valakinek mégiscsak elő kell állnia, és igazi vezetői képességeket kell mutatnia.

A Fehér Ház szóvivője ugyanakkor úgy vélte: eljött az ideje, hogy még többen utasítsák el Trump szerinte veszélyes befolyását.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.