Csak dzsihadistákat ölt meg az amerikai óriásbomba

MN

2017. április 14., péntek 09:10, frissítve: péntek 11:14

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet legkevesebb 36 fegyverese halt meg Afganisztánban az amerikai hadsereg legerősebb nem nukleáris bombájának első bevetésében – írja az MTI az afgán védelmi minisztérium pénteki közlésére hivatkozva.

A beszámoló szerint Davlat Vaziri, a tárca szóvivője azt mondta, hogy nincsenek civil áldozatai a bomba okozta hatalmas robbanásnak, amely a dzsihadisták által kiépített barlang- és alagútrendszert célozta meg az afganisztáni Nangarhar tartományban.

Az amerikai hadsereg csütörtökön első ízben vetette be a GBU-43 típusú MOAB bombát. A 10,3 tonna súlyú, GPS-irányítású bomba a legnagyobb pusztító erejű nem nukleáris harceszköz az amerikai hadsereg arzenáljában. A „Minden bombák anyjaként” elnevezett óriásbombát az iraki háború alatt fejlesztették ki, és 2003-ban már tesztelték az amerikaiak.

Egy, az amerikai elnököt támogató Twitter-oldal szavazást indított arról, jó ötlet volt-e ledobni az óriásbombát. Kilenc óra alatt eddig több mint hatezren szavaztak, egyelőre az igenek és a nemek aránya kiegyenlített: 49 százalékuk jó ötletnek tartja, míg 51 százalékuk szerint nem kellett volna ledobni a bombát.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.