Családjával menekül az FBI elől a szír nagykövet

tt

2012. február 15., szerda 17:21

Szíria washingtoni nagykövete, aki ellen az FBI nyomozást indított az Egyesült Államokban élő szíriai tüntetők és hozzátartozóik megfélemlítése miatt családostól Kínába költözött – közölte internetes kiadásában a Foreign Policy című amerikai folyóirat.

Emád Musztafa, aki a washingtoni szíriai nagykövetség honlapja szerint még mindig a misszió vezetője, egy február 8-i blogbejegyzésében közölte: „most, hogy Kínába költöztünk, azt tervezem, hogy folytatom a blogolást az életemről, a családomról és a kínai barátaimról, valamint a kínai kultúráról, történelemről és művészetről”.

Musztafa bejegyzéséből mindössze annyi derül ki, hogy diplomataként tartózkodik Pekingben, a beosztása nem világos. Szíria washingtoni nagykövete 2011 augusztusa óta most írt először a személyes blogjára.
A diplomata az amerikai igazságügy-minisztérium látókörébe került, amikor a Washingtonban folytatott szíriai kémtevékenység felderítésébe fogott. A nyomozás során letartóztatták az amerikai állampolgárságú Mohamad Anas Haitham Soueid virginiai lakost. A férfit azzal vádolják, hogy a szíriai hírszerzés ügynöke volt, aki részt vett egy összeesküvésben, amely arra irányult, hogy zaklassák az Egyesült Államokban élő szíriai tüntetők és ellenzékiek Szíriában maradt hozzátartozóit.

A kuvaiti al-Rai című napilap washingtoni tudósítójának tavaly júniusi jelentése szerint Emád Musztafa szíriai nagykövet kémkedett, részt vett szíriai ellenzékiek megfélemlítésében és a Bassár el-Aszad szíriai elnök melletti szimpátiatüntetések szervezésében. Júliusban megjelent jelentések szerint az FBI és az amerikai külügyminisztériumnak a diplomaták biztonságáért felelős irodája vizsgálatot indított a szíriai nagykövetség munkatársainak tevékenysége ügyében.

Augusztusban a The Wall Street Journal arról számolt be, hogy a misszió által begyűjtött információk alapján zaklatták a Szíriában maradt hozzátartozókat, sőt megtámadták őket.

Musztafa „rágalomnak és merő hazugságnak” nevezte az állításokat, majd eltűnt Washingtonból.
Robert Ford, az Egyesült Államok szíriai nagykövete a múlt héten tért vissza Washingtonba, miután a damaszkuszi vezetés elutasította azt a kérést, hogy erősítse meg az amerikai nagykövetség védelmét.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.