Csehországban több mint 600 ezer alkoholista él

MTI

2016. november 23., szerda 21:08

Csaknem 640 ezer ember kockázatos mennyiségben fogyaszt alkoholt a tíz és fél milliós Csehországban, ezért lényegében alkoholfüggőnek minősíthető – derült ki abból a jelentésből, amelyet az országos drogellenes központ szerdán terjesztett a cseh kormány elé.

A cseh drogellenes központ szerint az alkoholfüggőség határa, ha egy férfi naponta megiszik legalább három korsó sört vagy hat deci bort vagy három fél deci pálinkát. A nőknél valamivel alacsonyabbak a mennyiségek.

A határt túllépő 640 ezer emberen kívül további 540 ezer ember alkoholfogyasztása megközelíti ezt a szintet – állítja a cseh drogellenes központ a 15 éven felüli lakosság körében végzett felmérésekre és statisztikákra hivatkozva.

A kábítószerfüggők száma a szakértői jelentés szerint 46 900 Csehországban.

A cseh kormány tavaly fogadott el hosszú távú programot az alkoholfogyasztás és a dohányzás visszaszorítására. Szakértők azt állítják, hogy az eredmények egyelőre váratnak magukra.

A 15 éven felüli cseh lakosság 12,5 százaléka napi rendszerességgel fogyaszt alkoholt, a férfiak 19, a nők hat százaléka. A cseh lakosság egynegyede – a férfiak 28, a nők 19 százaléka – rendszeres dohányzó. Ez mintegy kétmillió rendszeres dohányost jelent.

A jelentés idéz egy uniós felmérést is, amely szerint a cseh férfiak 35, a cseh nők 23 százaléka tekinthető rendszeres dohányosnak.

Az egészségügyi statisztikák szerint Csehországban az alkoholizmus és a dohányzás gyakoribb oka az elhalálozásnak, mint a kábítószerek.

Aggasztó, hogy a 16 éves csehek több mint háromnegyede már több esetben is fogyasztott alkoholt.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.