Csődvédelmet kért a Neo FM + Videó

tt, Bucsy Levente

2012. június 18., hétfő 14:45, frissítve: hétfő 18:17

Több száz milliós mínuszából a csődvédelembe menekül a Neo FM. A közkedvelt rádiónál elismerik, hogy igen kis esély kínálkozik az adósság belátható időn belüli rendezésére, de ha most valaki hirtelen rendezné, amivel tartoznak, túladnának a vállalkozáson.

Hevesi Tamás: Zötyög az élet című slágere kíséretében kaptak bebocsátást az újságírók arra a bejelentésre, amelyet a Neo FM tett meg budai rezidenciáján horribilis tartozásával kapcsolatban. A rádiós szerkesztőség meleg helyiségében tartott tájékoztatás alkalmával Földes Ádám FM1-vezérigazgatóra és a tulajdonosra, Horváth Lászlóra várt a kötelezvény, hogy valljon színt, miként törleszti a közkedvelt rádió a téves üzleti prognózis miatt felhalmozott 750 millió forintot, amivel az NMHH korábbi közlése szerint tartozik.

– Június 18-cal lejár az a határidő, amit számunkra a hatóság biztosított a fizetés első részletére vonatkozóan. A cég egy értékpapír-alapú fizetési lehetőséget vázolt föl mintegy fél milliárd forint értékben – tudta meg az MNO Földestől.

A másik fontos bejelentés szerint az FM1 Zrt. csődvédelmet kért, a cég ugyanis úgy érezte, hogy „az NMHH kommunikációja miatt” erre van szükség a rövid távú működéshez.

Állami pénzekre vágynak

Az NMHH azon korábbi megnyilatkozásaira, miszerint a rádiót üzemeltető vállalat nem hajlandó fizetni, a csatornánál banki, pályázati és alapítványi paksamétákat lobogtatnak, amelyek „adott helyzetben” majd bizonyítani tudják, hogy igenis van bennük hajlandóság arra, hogy „ne növekedjék tovább” az adósság. Azt egyébként elismerik, hogy az NMHH már eddig is jelentős könnyítéseket adott a rádió üzemeltetéséhez a válságra való tekintettel, de nehezményezik, hogy az állam nem segít hirdetésekkel egy ennyire hallgatott adót.

Horváth László váltig állítja, a tulajdonosok ebből a rádióból soha egyetlen fillért nem vettek ki, csak betettek, körülbelül kétmilliárd forintot, részben hitel, részben támogatás formájában pénzhez jutva.

– Amikor kulminálódott ez a helyzet, az FM1 Zrt. 8-900 millió forint adósságban volt. Lehet, hogy kicsit több. Volt egy hitelígérvényünk 350 millió értékben, van egy 200 millió forintos ígéretünk is egy alapítványtól. A tőkeemeléshez egy nagyobb összegű kölcsönnel kellett hozzájárulnunk, amihez a legszigorúbb fedezetként egy váltót kaptunk, ezt ajánlottuk most fel a hatóságnak múlt pénteken – magyarázza Horváth, hozzátéve, eszük ágában sincs befejezni a rádiózást, „a családi ezüstöt is beteszik” a cégbe. Hogy kik állnak a váltó mögött, azt a vezetők kérdésre válaszolva sem kívánták megmondani.

„Kisebb büntetések” is vannak

A rádió egyébként nem ismeri el, hogy a tartozásuk 750 millió forint lenne: ehelyett 580 millió forintnyi hátralékról beszélnek az NMHH felé, ehhez jön nagyságrendileg 150 millió forintnyi bankgarancia (amit a rádiónál az értékpapírból kívánnak állni), és „kisebb összegű”, be nem fizetett büntetések. Legutóbb – mint Földes Ádám mondja – azt kérték a hatóságtól, hogy először a tavaly év végi 50 milliós adósságot hadd adják meg, nem pedig azt, hogy engedjék el azt.

Zárszóként Horváth László bejelentette: ha valaki kihúzza őket a slamasztikából és rendezi az adósságokat, 1 forintért hajlandóak átadni a rádiót.

A Neo FM annak a Sláger Rádiónak a korábbi frekvenciáján üzemel, amely szintén, miután piacvezetővé vált, kezdett elmaradozni kötelezettségei vállalásától (műsorok tartalma, befizetési kötelmek), és működése harmadik évében (2001) felfüggesztette a koncessziós havidíj fizetését, s bő egy évig egyetlen fityinget sem adott a közös kasszába. 2002-ben az ORTT ugyan felbontotta működéshez szükséges szerződést, de a folyamat végül azzal a kompromisszummal zárult, hogy az adó 70 százalékos díjkedvezménnyel 2009-ig tovább folytathatta a sugárzást, sőt a szocialista–liberális többségű Országos Rádió- és Televízió Testület egy laza döntéssel lenullázta az eredetileg hatvanas-hetvenes évek szupersztárjaival előrukkoló, egyébiránt külföldi tulajdonú rádió tartozását.

Sláger-gyanús

Mint ismert, az NMHH Médiatanács legutóbb e hét hétfőig adott időt a Neo FM vezetésének arra, hogy reagáljon a testület által kínált mentőöv-felajánlásra. A Médiatanács májusi határozatával a Neo mintegy 750 milliós tartozásának részletekben történő kifizetését engedélyezte egy év alatt júniusi kezdéssel, a rádió azonban erre hetekig nem reagált.

A külföldi tulajdonosi hátterű korábbi Sláger Rádió jelentős összegű tartozástól szabadult meg a szociálliberális többségű ORTT döntésének következtében. Az ügy hátterében akkor szintén a teljesíthetetlen üzleti terv állt, ami miatt a rádió nem tudta fizetni az általa vállalt szolgáltatási díjat.

A Neo „váltója” nem más, mint egy darab papír.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerint a Neo FM tulajdonosai által felajánlott váltó elfogadásának jogi és gyakorlati akadálya is van, ezért a hatóság számára az nem más, mint egy darab papír.

A hatóság szóvivői irodája, reagálva a Neo FM-et működtető FM1 Zrt. vezetésének hétfői nyilatkozatára azt közölte: a médiatanács hatósági jogkörében eljárva a hatályos jogszabályok alapján nem tudja elfogadni az értékpapírt.
A kommüniké úgy fogalmaz: ha az üzleti vállalkozás vezetői által felkínált papír mögött valódi fedezet van, akkor a tulajdonosoknak lehetőségük van annak beváltására, azaz a médiatanácsnak felajánlott papírdarabot maguk tudják készpénzzé tenni, ez esetben a hétfő éjfélig tartó határidőig van lehetőségük a korábban vállalt 200 millió forintos tartozás teljes rendezésére.

A közlemény értelmében az ígérvény elfogadása praktikus akadályokba is ütközik, „hiszen ez olyan lenne, mintha valaki a gázszámláját egy darab cetlivel szeretné kiegyenlíteni, amire azt írja, hogy váltó”.  A hatóság emlékeztet arra: hétfő éjfélig várja, hogy a Neo FM tulajdonosai élnek-e a hatóság által felajánlott mentőcsomaggal, amely a több mint 750 milliós adósság részletekben történő rendezését és a késedelmi kamatok elengedéséből származó 40 milliós támogatást tartalmazza.

A médiatanács bízik abban, hogy a Neo FM-et működtető cég tulajdonosainak nyilatkozata nem azt jelenti, hogy saját korábbi ígéreteikhez sem kívánják tartani magukat, és ezekkel szembehelyezkedve már egyetlen forint tartozást sem kívánnak törleszteni.

A Neo FM legújabb beadványa sajnálatos módon azonban egyre valószínűbbé teszi, hogy az üzleti vállalkozásként működő kereskedelmi rádió vezetése nem akar élni a médiatanács által felajánlott mentőcsomaggal, és be kívánja zárni a rádiót – olvasható a hatóság kommünikéjében. Szerintük erre utal a tulajdonosok csődről szóló bejelentése is, ami azt valószínűsíti, hogy nem tudnak és nem is akarnak fizetni hitelezőiknek.

A hatóság a közleményben arra is emlékeztetett: az elmúlt egy évben számos alkalommal adott lehetőséget arra, hogy a rádió tulajdonosai könnyített fizetési feltételekkel rendezzék tartozásaikat, sőt egy alkalommal a rádió díjcsökkentést is kapott.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.