Dániában is betiltanák a burkát és a nikábot

MN

2017. október 6., péntek 17:06, frissítve: péntek 17:36

Dánia is csatlakozni kíván azokhoz az európai országokhoz, amelyek tiltják az egész arcot eltakaró öltözék, így a muszlim nők által viselt nikáb és burka viselését.

Jacob Ellemann-Jensen, a dániai jobbközép kormánykoalíció vezető pártjának, a liberális pártnak a képviselője a pénteki parlamenti ülés után elmondta, hogy a törvénytervezet nem vallások ellen irányul, és nem kívánják betiltani a sál, a turbán vagy a kipa viselését. A törvényhozók többsége, így az ellenzéki szociáldemokraták is jelezték, hogy meg fogják szavazni a csak „burkatörvénynek” emlegetett jogszabályt – írja az MTI.

A törvénytervezet szemmel láthatóan az ultrakonzervatív muszlim nők által viselt burka ellen irányul. Kevés muzulmán nő visel Dániában egész arcát eltakaró kendőt.

A parlamenti szavazás időpontját nem közölték.

Dániában 2010 januárjában a liberális-konzervatív dán kormány már döntött a burka és a nikáb viselésének korlátozásáról a közterületeken, de az iskolákra, a közigazgatásra és a vállalatokra bízta e muzulmán női viseletre vonatkozó szabályozást.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egyébként még júliusban hagyta helyben Belgiumban a szabályozást, mely szerint az országban nem lehet nyilvános helyen nikábot viselni. Az indoklás szerint a korlátozásra „mások jogainak és szabadságának” védelme érdekében volt szükség. Belgiumban 2011 óta van érvényben a tiltás, melynek értelmében nyilvános helyen nem lehet az arc eltakarva úgy, hogy az illetőt ne lehessen azonosítani. Ennek megsértése pénzbírsággal, illetve legfeljebb hét napig tartó börtönbüntetéssel járhat.

Európában elsőként Franciaország tiltotta be az arcot takaró fátyol, a burka és a nikáb viselését közterületen. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2014-es ítéletében helybenhagyta a döntést, mondván, hogy az nem sérti a vallás szabad gyakorlását. Ausztriában, Hollandiában és Bulgáriában is hasonló törvény van érvényben.

A burka tetőtől talpig fedi a testet, és még a szem előtti rést is háló takarja, a nikáb pedig a teljes arcot eltakaró kendő, amelyet a muzulmán nők a földig érő köpenyük fölé húznak a fejükre.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.