Dél-amerikai körúton Martonyi

LM

2012. május 12., szombat 21:46, frissítve: vasárnap 11:19

Hétnapos dél-amerikai látogatásra utazott szombat este Martonyi János. A külügyminiszter Argentínát és Brazíliát keresi fel, mindenekelőtt gazdasági témákról folytat megbeszéléseket, és találkozik a helyi magyarság képviselőivel – közölte a Külügyminisztérium sajtófőosztálya.

A külügyi tárca vezetőjének útja a globális nyitás politikájához illeszkedik – tudatta a minisztérium. Martonyi János minisztertársaival, vezető politikusokkal és gazdasági érdek-képviseleti szervezetek tagjaival tárgyal, valamint találkozik a helyi magyarság képviselőivel.

A tájékoztatás szerint a miniszter vasárnap az argentin fővárosban, Buenos Airesben részt vesz a Mindszenty József bíboros, hercegprímás születésének 120. évfordulója alkalmából rendezendő szentmisén a Mindszentynumban, az Argentínai Katolikus Magyarok Szövetségének székházában, találkozik a helyi magyar közösségek képviselőivel, továbbá részt vesz egy állampolgársági eskütételen.

Argentin kollégájával tárgyal

Hivatalos programja folytatásaként Martonyi János hétfőn megkoszorúzza Raoul Wallenberg köztéri szobrát, és részt vesz azon a rendezvényen, amelyet az embermentő svéd diplomata emlékére tartanak, valamint megbeszélést folytat Héctor Timerman argentin külügyminiszterrel.

A magyar diplomácia irányítója kedden az argentin képviselőház külügyi bizottságának elnökével, Guillermo Carmonával és a külügyi bizottság tagjaival, valamint a képviselőház első elnökhelyettesével, Norma Amanda Abdala de Matarazzóval konzultál, majd előadást tart az argentin külügyi intézetben Magyarország helyzetéről, európai kötődéséről.

Brazil körút

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Szerdától Martonyi János Brazíliában tárgyal. Rio de Janeiróban találkozik Carlos Mariani Bittencourt-ral, a Rio de Janeiró-i gyáriparosok szövetsége elnökhelyettesével, majd beszédet mond a szervezet tagjai előtt. Még aznap továbbutazik Sao Paulóba, ahol a találkozik a helyi magyarság képviselőivel.

Paulo Skaffal, a Sao Pauló-i gyáriparosok szövetsége elnökével, majd Guilherme Afiffal, Sao Paulo állam kormányzóhelyettesével csütörtökön tárgyal Martonyi János. Pénteken a fővárosban, Brazíliavárosban előadást tart a brazil diplomáciai akadémián, a Rio Branco Intézetben, és tárgyal Antonio de Aguiar Patriota brazil külügyminiszterrel, majd megnyitja a Raoul Wallenberg életéről szóló kiállítást.

A holokauszt idején folytatott embermentő tevékenységéről ismert Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulója alkalmából emlékévet tartanak Magyarországon, a programsorozat a januári budapesti megnyitóval kezdődött.

Martonyi János a dél-amerikai látogatás után a május 20–21-i chicagói NATO-csúcsra utazik.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.