Délen erdőtűz, északon fagy pusztít

NT

2012. augusztus 21., kedd 18:30

Tizenkétezer hektáron égett le a növényzet a görögországi Híosz szigetén, ahol négy napja pusztítanak hatalmas erdőtüzek – közölték a görög hatóságok kedden.

Az Égei-tenger keleti részén található szigeten 360 tűzoltó küzd a lángokkal szombat hajnal óta. A tűz veszélybe sodorta a sziget büszkeségének számító híoszi pisztáciafákat is, amelyek gyantájával ízesítik a masztika nevű szeszes italt.

Fotó: Europress/AFP

Bosznia-Hercegovinában a hatóságok szükségállapotot hirdettek, mivel több települést is erdőtüzek fenyegetnek. A lángok több irányból körbevették Bratunac települést, Slapasnica peremkerületeit, valamint Knojicot. A helyi hatóságok a hadsereg segítségét kérték.

Fotó: Europress/AFP

Ismert, korábban hatalmas pusztítást végeztek az  erdőtüzek Spanyolországban a Kanári-szigeteken, illetve Galícia, Kasztília-La Mancha és Valencia tartományok egyes területein is. Júliusban Horvátországban okoztak gondot az erdőtüzek. Egy tűzoltó meghalt, s mintegy 1500 turistát – főképp szlovéneket és osztrákokat – evakuálni kellett. A tűz olyan gyorsan terjedt, hogy nem bírták megfékezni, s elérte Selce egyik kempingjét is. Az akkor ott tartózkodó mintegy 50 magyar állampolgárnak mennie kellett, a lángok miatt félbeszakították a nyaralást.

A Baltikumban a tűz helyett most a hideg idő okoz gondokat. Lettországban keddre virradóra mínusz két Celsius-fokot mutattak a hőmérők, Észtországban pedig másfél fokra esett vissza a hőmérséklet az éjszaka folyamán. A két balti országban a következő napokban is hűvös éjszakák várhatók.

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.