Dízelbotrány: egy osztrák bíróság szerint visszajár a trükkös Audi ára

MN

2017. szeptember 2., szombat 11:20, frissítve: szombat 11:29

Bár Németországban hiába perelt autótulajdonosok egy több ezer fős csoportja a Volkswagen konszern dízelbotránya miatt, Ausztriában azonban sikerrel járt egy Audi A4-es tulajdonosa: a Bécsi Kereskedelmi Bíróság kimondta, hogy a károsanyag-kibocsátási értékeket manipuláló szoftverrel megtévesztett vevőnek jogában áll visszakérni az autó árát.

A Der Standard című lap beszámolója szerint a bíróság azt is kimondta, az autósnak nem kell elfogadnia a cég által felajánlott szoftverfrissítést mint megoldást. Az indoklásban a bíróság alapvetően a bizalomvesztésre hivatkozik, amit csak erősít a Volkswagen konszern „gazdaságilag motivált” kettős kommunikációja.

Az alperes Porsche Austria nem fogadta el az ítéletet, fellebbez, így az nem jogerős. A cég képviselője úgy véli, hogy az ítélet kivételnek számít, mert a hasonló panaszokat Ausztriában is el szokták utasítani a bíróságok.

Két éve robbant ki a nagy német dízelbotrány: először az Egyesült Államokban tűnt fel, hogy a VW konszern tisztának mondott dízelmotorjai nem teljesítik a környezetvédelmi előírásokat, és ennek eltitkolására egy külön szoftveres megoldást alkalmaznak, ami megtéveszti az ellenőrzést. A német autógyárak és a kormány végül idén augusztus elején arra jutottak, hogy több mint ötmillió dízelmotoros autót hívnak vissza 2018 végéig, hogy szoftverfrissítéssel javítsák a károsanyag-kibocsátási adataikat.

A kritikusok szerint ez csak félmegoldás, hiszen valójában magával a dízeltechnológiával van a probléma. Erre utal, hogy minden fogadkozás ellenére még ma sem felel meg minden autó a környezetvédelmi előírásoknak. A Deutsche Umwelthilfe (DUH) német környezetvédelmi szervezet mérései szerint hetvenöt új, tehát már a botrány után gyártott, Euro 5 vagy Euro 6 szabvány szerint épített modell többsége nem képes megfelelni a hatályos előírásoknak, nitrogén-oxidokból egyes esetekben a határérték sokszorosát eregetik a levegőbe.

A szerkesztő ajánlja

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.

Pintér Bence

Magyar Nemzet Szalon: Ennek a nemzetnek a lelkében valami megtört

A kivándorlás a transznacionalizmus erősödését és a távozó fiatalok nemzeti identitásának teljes felszámolását okozhatja.

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például Donald Trumptól vagy a toryktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.