Donald Trump a sportvilággal sem tud szót érteni

2017. október 11., szerda 19:52, frissítve: csütörtök 08:36

Donald Trump szerint a test egy elemhez hasonlatos. Túl gyorsan lemerítené a sportolással, ráadásul ízületi problémái is lennének. Az amerikai elnök ezért csupán golfozni hajlandó, de a G7 szicíliai találkozóján is golfautóban utazott, míg a többi országvezető végigsétált Taorminán. Az, hogy Trump nem szereti a sportot, még nem kellene azt eredményezze, hogy a sportolók se szeressék őt. Ám az amerikai elnök olykor idegengyűlölőnek bélyegzett retorikája sokak zsebében kinyitotta a bicskát.

Amerikában nem példa nélküli, hogy sportolók munkájuk során politikai állásfoglalást tesznek. Így volt ez például már 1968-ban is, amikor Tommie Smith és John Carlos atléták az olimpiai dobogó első és harmadik fokán állva egy-egy fekete kesztyűs kezüket felemelve hallgatták végig az amerikai himnuszt, felhíva a figyelmet a színes bőrű honfitársaikkal szembeni jogsértésekre. A Trump-korszak (ha az elnökválasztási kampányt is belevesszük) első igazán nagy nyilvánosságot kapó tiltakozása is a himnusszal kapcsolatos. Colin Kaepernick amerikaifutball-játékos tavaly nyáron előbb ülve, majd fél térdre ereszkedve hallgatta a himnuszt meccsei előtt.

A férfi szintén az afroamerikaiak elleni erőszakos rendőri cselekedetek miatt tiltakozott, de kiállása rendkívül megosztó lett. Sok amerikai szerint a himnuszt és az ország zászlaját politikai szimpátiától függetlenül meg kell tisztelni azzal, hogy feláll az ember. Sokan azonban egyetértenek Kaepernickkel, aki legutóbb azzal vétette észre magát, hogy elismerését fejezte ki Eminemnek. A rapper a minap egy négy és fél perces videóban osztotta ki Donald Trumpot, olyan kamikazénak nevezve az amerikai elnököt, aki nukleáris holokausztot is okozhat – legalábbis szerinte.

Kaepernick nem maradt egyedül, az utóbbi hetekben egyre több színes bőrű – és sok fehér – amerikaifocista ereszkedett fél térdre a meccsek előtt, kiváltva az elnök haragját. Trump szeptember 23-án egy nagygyűlésen azt mondta: „Nem látnátok szívesen, hogy az egyik csapat tulajdonosa, amikor valaki tiszteletlenül viselkedik a zászlónkkal szemben, azt mondaná, »Takarítsátok el azt a kurafit a pályáról! Ki van rúgva!«?” Állítása szerint biztosan lesz olyan klubtulajdonos, aki a tiszteletlenséggel együtt járó tiltakozásokat nem nézi majd jó szemmel. „Ő lesz a legnépszerűbb ember az országban” – tette hozzá Trump.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Nem véletlen, hogy éppen főleg az amerikaifocisták körében terjed e tiltakozás, hiszen a ligában játszó sportolók hetven százaléka afroamerikai. Hasonló arányok uralkodnak a kosárlabdaligában is, amelynek győztes csapata – mint minden évben – hivatalos volt egy látogatásra a Fehér Házban. Csakhogy a vizit előtt a Golden State Warriors sztárja, Steph Curry közölte, Trump kimondott és ki nem mondott szavai miatt nem akar elmenni. A kosaras arra utalt, hogy bizonyos eseteket nem ítélt el az elnök korábban. Trump ennek hatására visszavonta a meghívást.

Kedden a hokiliga bajnoka volt hivatalos a Fehér Házba – a világ legjobb hokibajnokságában, az NHL-ben alig játszanak afroamerikaiak, nem is terjedt át a tiltakozáshullám. Trump arra használhatta volna a Pittsburgh Penguins látogatását, hogy javítson a sport világával ápolt kapcsolatain. – Igazi bajnokok vagytok, hihetetlen patrióták – mondta a hokisoknak az elnök, ami jól hangzik, de valójában baki. A Penguins 24 játékosából mindössze kilencen amerikai állampolgárok, a többiek kanadaiak, finnek, svédek, oroszok és németek, sokan közülük ideiglenes munkavállalói vízummal tartózkodnak az országban. Azaz rájuk nem illik a Trump által oly gyakran hangoztatott szlogen: Amerika mindenekelőtt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.12.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.