Donald Trump: Egyetlen diktátor sem becsülheti alá az USA elszántságát

MN

2017. november 5., vasárnap 09:31, frissítve: vasárnap 18:50

Soha senki, egyetlen diktátor és egyetlen rezsim sem becsülheti alá az Egyesült Államok elszántságát – jelentette ki vasárnap Japánban, a Tokióhoz tartozó Fusszában lévő Yokota amerikai katonai bázison Donald Trump amerikai elnök.

Az alig burkolt utalás nyilvánvalóan Észak-Koreának és az országot vezető Kim Dzsongunnak szólt. „Soha nem fogunk engedni, soha nem fogunk habozni, és soha nem fog gyengülni elszántságunk, hogy megvédjük népünket, szabadságunkat és a nagyszerű amerikai lobogót” – hangoztatta az MTI összefoglalója szerint Donald Trump.

Az amerikai elnök tőle szokatlanul meleg szavakkal beszélt Észak-Korea népéről.

„Szerintem nagyszerű emberek, szorgalmasak, és sokkal több melegség van bennük, mint a legtöbben gondolják” – fogalmazott még érkezése előtt az elnöki különgép fedélzetén újságíróknak nyilatkozva. Az országot mindazonáltal súlyos problémának nevezte Amerika és a világ számára, melyet meg kell oldani. Szerinte huszonöt évig kesztyűs kézzel bántak a phenjani rezsimmel, s anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna, hozzáfűzte, kormányzata gyökeresen eltérő megközelítést követ.

Igyekezett megnyugtatni a japánokat, kulcsfontosságú szövetségesnek és értékes partnernek nevezve a szigetországot, amely fölött Észak-Korea nemrég két ballisztikus rakétát is átlőtt.

 
Donald Trump amerikai elnök és Abe Sinzó japán miniszterelnök 2017. november 5-én Japánban
Fotó: Franck Robichon / AFP
 

Arról is beszélt, hogy az ázsiai vezetőkkel folytatott tanácskozásain kiemelt szerepet fog kapni Phenjan ballisztikusrakéta- és nukleáris programja, ugyanakkor a legtöbb megbeszélés kereskedelmi kérdések körül forog majd. Donald Trump hozzátette, hogy a várakozásoknak megfelelően találkozik majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is a Manilában tartandó kelet-ázsiai csúcstalálkozón. Mint mondta, Putyin segítségét fogja kérni az észak-koreai helyzet rendezéséhez.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Abe Sinzó japán miniszterelnök az amerikai–japán szövetség még szorosabbra fűzéséről beszélt.

Észak-Korea nem sokkal később „könyörtelen büntetést” helyezett kilátásba Donald Trump „ostoba” megjegyzései miatt. Az amerikai elnök korábban rakétás emberkének nevezte Kim Dzsongunt, és szükség esetén teljes megsemmisítéssel fenyegette meg Észak-Koreát. Az észak-koreai állami hírügynökség által szemlézett Rodong Szinmun, a Koreai Munkapárt lapja szerint Trump szavai „súlyosan ingerlik” Észak-Koreát.

„Senki sem képes megjósolni, hogy Trump mikor tesz valamilyen felelőtlen lépést. Csak és kizárólag totális fizikai erővel lehet kordában tartani és megfékezni lobbanékonyságát. Ha az Egyesült Államok rosszul ítéli meg Észak-Korea legszilárdabb elszántságát, és felelőtlen lépésre vetemedik, akkor Észak-Korea kénytelen lesz minden erejével határozott és könyörtelen büntetést mérni Amerikára. Ezt az Egyesült Államok sem tudja megakadályozni, és akkor már késő lesz sajnálkozni” – húzta alá a Rodong Szinmun.

Az amerikai elnök vasárnap a japán kormányfővel közös golfozással kezdi programját. Több térségbéli elemző felvetette, hogy Donald Trump ázsiai körútja újabb provokációt jelentő rakétatesztre sarkallhatja a kommunista állam vezetését. Ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre felelve az elnök kijelentette: „hamarosan meglátjuk”.

Mint megírtuk, Donald Trump pénteken indult el eddigi leghosszabb külföldi útjára. Az öt ázsiai országot, Japánt, Dél-Koreát, Kínát, Vietnámot és a Fülöp-szigeteket érintő körút legfontosabb állomása Peking lesz, a térség hatalmi epicentrumában két napot tartózkodik majd az amerikai elnök. A találkozót április óta szervezik, arról azonban csak találgatások jelentek meg, hogy miről lesz szó a kínai fővárosban.

Az amerikai elnök és Hszi Csin-ping (Xi Jinping) múlt héten újraválasztott kínai államfő tavasszal találkozott először személyesen, és a két vezető már akkor megállapodott abban, hogy Trump idén tiszteletét teszi Pekingben. Az első találkozó jelentősen lazított az akkoriban feszült kétoldalú viszonyon, miután a két vezető – miként arról maguk is beszámoltak – határozottan jó benyomást tett egymásra. Az azóta eltelt bő fél év alatt Donald Trump megkímélte Kínát a korábban gyakori kirohanásaitól, a kapcsolatok dinamikáját azonban továbbra is Washington két prioritása határozza meg.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.