Donald Trump halált akar a drogdílerekre

2018. március 22., csütörtök 11:11, frissítve: csütörtök 15:18

Hatmilliárd dollárt szánna Donald Trump az Egyesült Államokban zajló ópiátválság visszaszorítására. Az elnök semmilyen eszköztől nem riad vissza a cél érdekében, hiszen óriási problémáról van szó – a válság 2016-ban Amerikában 43 ezer ember életét követelte. Trump még azt is megoldásnak tartja, hogy a dílerekre végső büntetésként halált szabjanak ki – amit eddig csak gyilkosságért kaphattak a vádlottak.

A probléma egyik gyökere, hogy az Egyesült Államokban több mint kétmillió ember ópiát-függő, akik vagy vényköteles erős fájdalomcsillapítókat vagy utcai drogokat szednek rendszeresen. Hogy megértsük a nagy számok mögött rejtőző miérteket: ópiátoknak azokat a gyógyszereket tekintjük, amelyek az ópium fájdalomcsökkentő hatásait igyekeznek reprodukálni – ezek közé tartozik a morfin, az oxikodon, de olyan illegális szerek is, mint a heroin vagy a fentanil.

Ezek azok a mák terméséből előállított szerek, amelyek az agyban és a gerincvelőben a fájdalomért felelős receptorokat képesek elérni, amelyek dopamint termelnek, ezért érez a szer használója eufóriát. Használatuk főleg alkohollal vagy más gyógyszerekkel, esetleg utcai drogokkal együtt fogyasztva légzési problémákat és egyéb életveszélyes mellékhatásokat okozhat. 2016-ban a túladagolások 66 százaléka emiatt történt, azaz 42 249 ember ilyen szerek használatába halt bele. Ez azt jelenti, hogy naponta 115-en adagolták túl magukat Amerika valamelyik államában ópiáttal. És az ilyen típusú gyógyszerekhez orvosok által kiadott receptek száma évről évre csak nő. 

2013-ban a függők ellátása, és persze azoké, akik túladagolták magukat, összesen 78,5 milliárd dollárba került az amerikai államnak. Pedig 49 államban – Missouri kivételével az összesben – létezik olyan program, amellyel a vényköteles fájdalomcsökkentők és egyéb gyógyszerek fogyását egy adatbázis segítségével figyelik, és igyekeznek megfékezni az úgynevezett doctor-shopping jelenséget. Ez azt jelenti hogy egy beteg több orvossal is felirat vényköteles szereket. Két év alatt összesen egymilliárd dollárt költöttek egy speciális megelőző programra. 2017-ben pedig az igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy egyik legfőbb küldetésüknek tekintik az ópiátokkal való visszaélést elkövető személyek felderítését, erre külön egységet is létrehoztak.

A válság az eddigi adatok alapján többek között a New Hampshire állam déli részén fekvő Manchestert sújtja leginkább, Trump itt mondta el az erre vonatkozó kormányzati tervet, amelyet Andrew Bremberg, a Fehér Ház belpolitikai igazgatója már felvázolt a sajtónak. Ennek része az ismeretterjesztés, a már eredményes gyógymódok és rehabilitációs lehetőségek kormányzati támogatása, és a kizárólag receptre felírható opiáttartalmú gyógyszerek forgalmazásának visszaszorítása.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Trump-kormány tervezete szerint a következő három évben harmadával csökkentenék az ópiáttartalmú fájdalomcsillapítók forgalmát, mégpedig a szövetségi egészségügyi programok teljes átalakításával. Bremberg a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a Medicaid, a szerényebb jövedelműeket segítő állami biztosítási program előreláthatólag nem térítené meg ezeknek a gyógyszereknek az árát. És persze azt is, hogy mostantól sokkal keményebben bánnak majd a kábítószerkereskedőkkel.

A halálbüntetéssel kapcsolatban konkrétumok egyelőre még nem hangzottak el, csak az, hogy ezt „végső büntetésnek” szánnák. „Ha nem lépünk fel elég keményen a drogdílerekkel, akkor az időnket vesztegetjük” – mondta az elnök. A Trump-kormányzat lépéseit sokan a kínai és Fülöp-szigeteki drogpolitikához hasonlítják, már csak azért is, mert az elnök korábban elismerően beszélt Rodrigo Dutertéről.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.22.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.