Donald Trump szerint csak egy megoldás működhet Észak-Koreában

MN

2017. október 8., vasárnap 09:43, frissítve: vasárnap 18:21

Donald Trump szerint Washington az elmúlt két és fél évtizedben hiába tárgyalt, Észak-Korea csak a bolondját járatta vele, ezért csak egyféleképpen lehet jobb belátásra bírni a kommunista rezsimet, de hogy hogyan, azt az amerikai elnök nem árulta el.

Az elnök szombaton Twitter-bejegyzésben fogalmazta meg véleményét.

„Elnökök és kormányzataik 25 éve tárgyaltak Észak-Koreával, megállapodásokat kötöttek, és rengeteg pénzt költöttek” – írta mikroblogbejegyzésében, majd hangsúlyozta: „ez nem működött, a megállapodásokat még az előtt megszegték, hogy a tinta megszáradt volna rajtuk, bolondot csinálva az Egyesült Államok tárgyalóiból. Sajnálom, de csakis egyetlen dolog fog működni”.

Donald Trump nem fejtette ki részletesebben, hogy mire is gondol. Elemzők szerint mondatai várható katonai konfliktust sejtetnek, a héten ugyanis Trump magas rangú katonai vezetőkkel tanácskozott a Fehér Házban, majd a tárgyalásokról faggatózó újságíróknak azt mondta: „vihar előtti csend honol”. Még korábban – az ENSZ közgyűlése ülésének általános vitáján elmondott beszédében – azt ígérte, hogy amennyiben Phenjan fenyegetése miatt az Egyesült Államok arra kényszerül, hogy megvédje önmagát vagy szövetségeseit, akkor Észak-Korea a teljes megsemmisüléssel számolhat.

Az elnök nem egyszer foglalt állást amellett, hogy nem nagy híve a párbeszédnek és a diplomáciai megoldásoknak. A múlt vasárnap nyilvánosan is hangot adott annak, hogy szerinte a tárgyalás csak időpocsékolás, miközben Rex Tillerson külügyminiszter Kínában azt hangsúlyozta, hogy Washington elkötelezett a diplomáciai tárgyalások mellett és vannak közvetlen kommunikációs csatornái Phenjannal.

Szombaton helyi idő szerint a kora esti órákban Észak-Karolinába indulva Trump az újságíróknak sem mondott többet. Közölte: nincs több hozzátennivalója. Hasonlóképpen nyilatkozott Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője is.

Kim Dzsongun védelmébe vette atomfegyvereit

Nem sokkal Donald Trump Twitter-üzenete után a KNCA dél-koreai állami hírügynökség arról számolt be, hogy védelmébe vette atomfegyvereit Kim Dzsongun észak-koreai vezető, mondván, azok „hatalmas elrettentő erővel bírnak, amelyek garantálják országa szuverenitását”.

Az állami média szerint a Koreai Munkáspárt központi bizottságának plenáris ülése előtt mondott beszédében szombaton – még Trump említett bejegyzése előtt – Kim „a bonyolult nemzetközi helyzetet taglalta”. Az észak-koreai atomfegyverek „erőteljes elrettentő eszközök, amelyek óvják a Koreai-félsziget, valamint Délkelet-Ázsia békéjét és biztonságát” – mondta „az amerikai imperialisták elhúzódó nukleáris fenyegetéseire” utalva.

Az elmúlt hetekben Észak-Korea két rakétát lőtt ki Japán területe felett, és végrehajtotta hatodik kísérleti atomrobbantását. Kim kitért arra is, hogy az atomprogram fejlesztése mellett a gazdaság jó úton halad, a súlyosbodó szankciók ellenére a gazdasági növekedés egyre erőteljesebb.

Az állami média szerint személyi változások is történtek, Kim húga a politikai bizottság póttagja lett. A testületben Kim Kjong Hit a nagynénjüket váltja, aki befolyásos politikus volt Kim Dzsongil életében.

A plenáris ülést a jelenlegi vezető apjának, Kim Dzsongilnek a Koreai Munkáspárt élére történt megválasztása 20. évfordulója alkalmából tartották. Phenjan kedden a kormánypárt megalakításának 72. évfordulóját ünnepli, elemzők szerint nem kizárt, hogy az évfordulóhoz kapcsolódva ismét jelentős fegyverkísérleteket hajtanak végre – írja az MTI.

A RIA hírügynökség szombati jelentése szerint egyébként egy orosz parlamenti képviselő, miután visszatért phenjani látogatásáról, közölte: Észak-Korea előkészíti egy nagy hatótávolságú rakéta tesztelését, egy olyanét, amely meggyőződése szerint képes elérni az Egyesült Államok nyugati partját.

„Még matematikai számításokat is mutattak nekünk, amelyek meggyőződésük szerint bizonyítják, hogy a szóban forgó rakéta képes elérni az Egyesült Államok nyugati partját. Ha jól értettük, akkor a közeljövőben el akarnak indítani egy újabb, nagy hatótávolságú rakétát. Meglehetősen háborús hangulatban vannak” – jelentette ki Anton Morozov, az orosz alsóház nemzetközi ügyekért felelős bizottságának egyik tagja.

„Ebben a helyzetben természetesen minden érintett félnek a lehető leggyorsabban be kell avatkoznia, hogy megelőzhető legyen egy nagy volumenű katonai akció” – tette hozzá.

Elemzők egyébként korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy Donald Trump szerint csak két megoldás lehetséges: meghátrálás Észak-Korea előtt vagy katonai beavatkozás, azaz a helyzet elfogadása vagy háború. A The Wall Street Journal hétfői elemzésében ugyanakkor rámutatott, hogy van egy harmadik megoldás is: az elrettentés és a féken tartás. Ez a politika egyébként nem új, George F. Kennan amerikai diplomata hirdette meg a hidegháború idején – éppen 70 évvel ezelőtt a Foreign Affairs külpolitikai folyóiratba írt cikkében – az akkori Szovjetunió ellen.

Rex Tillerson távozásáról szólnak a hírek

Szombaton az MTI beszámolója szerint az újságírók arról is kérdezték Donald Trumpot, hogy változatlan-e a bizalma Rex Tillerson külügyminiszterben? „Nagyon jó a viszony, néhány dologban ugyan nem értünk egyet, néhányszor szívesebben látnám, ha (Tillerson) kicsit keményebb lenne, de ettől eltekintve jó a viszony köztünk” – szögezte le Trump.

Közben az amerikai sajtó arról cikkezett, hogy Rex Tillerson távozhat a külügyminisztérium éléről és helyére Mike Pompeo kansasi republikánus politikus, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója kerülhet. „Mike Pompeo külügyminiszterként segíthet rendbe tenni az Obama idején felforgatott külügyminisztériumot” – írta pénteken a Breitbart News, hivatkozva Gorka Sebestyén, a Fehér Ház volt tanácsadója egyik rádióinterjújára. „Ez a fickó nagyon lojális az elnökhöz, közülünk való, mesés lenne külügyminiszternek” – nyilatkozta Gorka. Szombaton a CBS rádióban megkérdezték erről Gary Cohnt, a Fehér Ház gazdasági tanácsának vezetőjét is, ő azonban nem kívánta kommentálni a híreket.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.