Döntőbe jutott a Compact Disco + Videó + Képek

TK

2012. május 22., kedd 22:56, frissítve: szerda 10:42

Bejutott a Compact Disco Sound of Our Hearts című dalával az 57. Eurovíziós Dalfesztivál fináléjába kedden este az azeri fővárosban.

A Magyarországot képviselő zenekar a bakui verseny első elődöntőjében a 18 előadóból a tíz legjobb közé került a szakmai pontok és a közönségszavazatok kombinációja alapján kialakult összesítésben, így került a szombati döntőbe.

A Compact Disco magabiztos, energikus produkciót nyújtott, amely a telt házas bakui Kristálycsarnokban is tetszést aratott. A második elődöntőt csütörtökön, a döntőt szombaton rendezik.

A Magyar Televízió által a helyszínről élőben közvetített elődöntőben a Compact Disco tizenötödikként lépett színpadra. Walkó Csaba, az együttes frontembere jól énekelt – a versenyben a produkciók énekhangja élőben hangzik el, a zene azonban előre rögzített felvételről megy –, a háttérvetítést kétszer látványos pirotechnika egészítette ki.

A Compact Disco tagjai – Walkó Csaba mellett Lotfi Begi (groove-ok, extra zenei sávok, effektek), Pál Gábor (billentyűs hangszerek) és Sándor Attila (basszusgitár) – csupa fekete ruhában (tervező: Szegedi Kata) adták elő az összetartozásról szóló Sound of Our Hearts című dalt. A színpadon Szakos Krisztián (gitár) és Wéber Helga (vokál) egészítette ki a csapatot.A döntőbe jutott tíz produkció listája teljesen megegyezett a fogadóirodák többsége által favorizált tíz országgal. Bekerült a fináléba az izlandi Gréta Salóme és Jónsi, a görög Elefteria Elefteriu, az albán Rona Nishliu, a kubai zenészekkel kiegészült román Mandinga, a ciprusi Ivi Adamu, a dán Soluna Samay, a legnagyobb közönségkedvencnek számító, Oroszoszág Udmurt Köztársaságából érkezett Buranovszkije Babuski (Buranovói Nagyik), a moldovai Pasha Parfeny, valamint a dalfesztiválon tavaly is indult ír ikerpár, a Jedward.

A Kristálycsarnokban és a sajtóközpontban egyaránt remek hangulat uralkodott az elődöntő alatt, ami elsősorban a nemzeti zászlókkal felszerelt rajongóknak volt köszönhető.

Fotó: Reuters


A keddi 18 elődöntősből a továbbjutók tízes mezőnye úgy alakult ki, hogy egyrészt az érintett országok, valamint a kiemeltként eleve döntősök közül Azerbajdzsán, Olaszország és Spanyolország részéről egy ötfős szakmai zsűri pontozott – ez még hétfőn este megtörtént –, másrészt az utolsó dal elhangzása után negyedórán keresztül a tévénézők szavazhattak sms-eket küldve. A kettő kombinációja adta ki a tíz továbbjutót. Az egyes országok szavazói nem voksolhatnak saját fellépőjükre.

A pontozásban a kivételt Albánia jelentette: a 11 halálos áldozattal járó helyi buszbaleset miatt a tiranai köztelevízió kérésére ott nem közvetítették az elődöntőt, így az albán tévénézők sem szavazhattak. Rona Nishliu énekesnő esetében kizárólag a zsűrik voksolása döntött.

Az elektronikus zenét játszó Compact Disco azzal vívta ki a jogot az Eurovíziós Dalfesztiválon való részvételre, hogy februárban megnyerte a magyarországi válogatóversenyt Sound of Our Hearts című dalával. A 2008-ban alakult csapat eddig két stúdióalbumot adott ki, tavaly Fonogram-díjat nyert.

Fotó: Reuters


Világszerte évente 100–120 millióan kísérik figyelemmel az Eurovíziós Dalfesztivált, amely az Európai Műsorsugárzók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny. Idén 42 ország képviselői vesznek részt Bakuban, a verseny szabályai szerint mindig az előző évi győztes ország a rendező. Tavaly Düsseldorfban egy azeri duó, Ell & Nikki nyert Running Scared című dalával. A duó fiútagja Eldar néven az idei dalfesztivál egyik műsorvezetője.

Magyarország a kilencvenes évek első fele óta vesz részt kisebb-nagyobb megszakításokkal az Eurovíziós Dalfesztiválon. A legjobb helyezést 1994-ben Bayer Friderika érte el, Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával negyedik lett Dublinban.

Tavaly Wolf Kati What About My Dreams? (Szerelem, miért múlsz?) című dalával a döntő 22. helyén végzett. Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a korábbi győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA és az egykor svájci színekben induló, kanadai Céline Dion.

Fotó: Reuters

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.