Dózerrel tolják arrébb a halottakat a hőségben

2013. november 15., péntek 17:30, frissítve: péntek 22:06

Halottak, kétségbeesett emberek és kifosztott egészségügyi intézmények – ilyen körülmények vártak a hazánkból a Fülöp-szigetekre utazó orvosokra, humanitárius csoportokra a több mint négyezer áldozattal járó Haiyan tájfun után. A Magyar Baptista Szeretetszolgálat MNO-nak nyilatkozó kommunikációs igazgatója a tapasztalatokról és a hosszú távú segítség hatékonyságáról beszélt, lapunk munkatársa, Lukács Csaba pedig drámai képet festett önkéntesként megtett útjáról.

Az ENSZ pénteki közlése szerint már legalább 4460 halálos áldozata van a Haiyan tájfunnak a Fülöp-szigeteken. A manilai kormány túlzónak tartja ezeket a számokat, ugyanakkor a Tacloban városában kifüggesztett információs táblán négyezer név szerepel. Megdöbbentő, hogy egy nappal korábban ez még csak kettőezer volt. A katasztrófa sújtotta térségében ott van három fővel a Baptista Szeretetszolgálat humanitárius csoportja is. A helyi partnerekkel léptek kapcsolatba először, akik segítették az utazást Magyarországról, valamint előkészítettek egy élelmiszerekből, ivóvízből álló szállítmányt – a rendkívül hosszú út megtétele után megkezdődhetett az intenzív munka.

Az ENSZ közlése szerint legalább 4460 halottja van a tájfunnak
Fotó: Europress/AFP

Révész Szilvia, a Baptista Szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója megkeresésünkre azt mondta, a csoportnak a sajtóból már jól ismert Manila, Cebu és Tacloban városok alkották a bázist, onnan hatolnak be légi úton oda, ahol szükség van rájuk.

Hosszú távú segítség kell

A történtek szavai szerint arra is rávilágítottak, hogy Srí Lankához és Haitihez hasonlóan a rövid távú segítség nem elég. A helyikkel kötött megállapodás eredménye egy gyermekotthon és egy óvoda lesz; ahogy Révész fogalmaz, négy-öt éves munka veszi kezdetét a tájfun szörnyűségei után.

Az ENSZ közlése szerint legalább 4460 halottja van a tájfunnak
Fotó: Europress/AFP

Kérdeztük a kommunikációs igazgatót a nemrég helikopterrel kimentett, a Haiyan miatt bajba került D. Gáborról és feleségéről is. A férfit a szülei segítségével keresték, egy telefonbeszélgetés és a GPS-koordináták vezettek végül el hozzá Navalba. Megtudtuk azt is, hogy a jelenleg kint tartózkodó humanitárius csoport szombaton érkezik haza Budapestre. Pénteki hír, hogy még két, a tájfun sújtotta Fülöp-szigeteken tartózkodó magyart keresnek, egy magyar-svájci és egy magyar-kanadai kettős állampolgárt. Minderről Wintermantel Péter külügyi helyettes államtitkár tájékoztatta a távirati irodát.

A manilai reptéren érte el Lukács Csabát a Class FM pénteken reggel. A Magyar Nemzet munkatársával, a baptisták önkéntesével már ott volt a kimentett D. Gábor és felesége is. Mint a Morning Show című műsorban elmondta, sikerült kihozni őket arról a szigetről, ahonnan mind ez idáig senkinek nem sikerült kijutni.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Elmondása szerint a mentési akció legnagyobb kérdése az volt, hogy miként reagálnak majd a kétségbeesett emberek arra, ha meglátják a járművüket. D. Gábort mobiltelefonon csak egyszer érték el, a lakhelyét azonban „méterre pontosan” tudták. Lukács kitért arra is: csütörtökön mintegy hat bejutási kísérletük fulladt kudarcba, „volt egy pillanat, amikor már én is feladtam”.

A férfi anyjától tudták meg, hogy baj van

Azzal kapcsolatban, hogy a baptisták miként értesültek róla, hogy egy magyar ember bajban van, úgy felelt, az érintett édesanyja kereste meg őket, hogy nem tudja felvenni a kapcsolatot a fiával. A mobilkommunikáció leállt, így a helyi zárt láncú hálózaton, rádióról rádióra üzentek a partiőrségnek, hogy nézzék meg, él-e a magyar férfi.

Az ENSZ közlése szerint legalább 4460 halottja van a tájfunnak
Fotó: Europress/AFP

A fegyverrel őrzött mentőhelikopterre aztán csak egy ember fért fel közülük, ő ment D. Gáborért és a feleségért. A légi jármű őrzését Lukács azzal indokolta a rádiónak, hogy korábban „három zsák rizsért lelőttek egy embert”. Akiről azt sejtik, hogy van élelmiszere, azt meggyilkolják, hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet újságírója. A helyzetet úgy írta le, hogy az emberek egymást taposva futnak egy jármű felé, ha észreveszik.

Teljes a káosz

Elképzelhetetlen méretű káoszt okoz az, hogy rengetegen el akarják hagyni a térséget, sokan viszont a szeretteiket keresve szeretnének bejutni ugyanoda – monda lapunk munkatársa. „Tacloban városában a halottak nincsenek eltemetve és összegyűjtve, ott vannak a tűző napon a 38 fokos melegben. […] Dózerrel a szemetet és minden mást nyomnak el, benne az állati tetemek és a halott emberek” – részletezte a drámai körülményeket a rádióban.

Fantasztikus mentést hajtottak végre a magyarok

A segítségére tehát továbbra is szükség van, legutóbb egy lyukas szívvel született koraszülött csecsemő életét mentette meg a Magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsapata – írta az MTI. A gyermek néhány nappal azelőtt született, hogy a szupertájfun hatalmas pusztítást végzett a térségben. A magyar szakemberek a nehéz körülmények ellenére stabilizálni tudták az állapotát, és a még mindig kaotikus állapotok dacára megszervezték a fővárosba szállítását.

Elmondásuk szerint nem sokat javult a helyzet azóta, hogy a Haiyan a múlt hét végén végigsöpört a városon. Továbbra is rengeteg a sérült, nincs ivóvíz, élelem, az emberek szálláshelyek híján folyamatosan ki vannak téve az időjárási viszontagságoknak, az esőnek és a szélnek.

Az ENSZ közlése szerint legalább 4460 halottja van a tájfunnak
Fotó: Europress/AFP

A csütörtökön érkezett magyar orvoscsoportot időközben felkérték, hogy pénteken új helyszínen indítsanak ellátást. Az e célra kijelölt kórházépületet előzőleg teljesen kifosztották, „az asztaltól a gyógyszerekig” mindent elvittek – vázolta a helyzetet Sári Ferenc, az orvoscsoport vezetője. A magyar orvosok ezért csütörtök este saját, Magyarországról magukkal vitt felszereléseikkel rendezkedtek be a kórházban.

 

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.