E-mail botrány: több amerikai politikus is érintett

MTI

2016. február 4., csütörtök 23:35, frissítve: péntek 07:43

Nem csak Hillary Clinton bonyolította le külügyminiszterként a hivatalos levelezésének egy részét magán-e-mail fiókon keresztül az Egyesült Államokban.

Egy csütörtökön ismertetett jelentés szerint más amerikai politikusok is így jártak el, republikánusok és demokraták egyaránt. Clinton ellen az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) vizsgálatot indított.

Colin Powell volt külügyminiszter és utódja, Condoleezza Rice – mindketten republikánus politikusok, George Bush kormányának tagjai – szintén magánlevelezésük részeként bonyolították hivatalos elektronikus levelezésüket. Vagyis amikor ők álltak a külügyminisztérium élén, szintén hozzáférhetővé válhattak mások számára titkosított vagy akár csak bizalmas információk. Erről a demokrata párti Elijah Cumming számolt be csütörtökön, a képviselőház egyik bizottsága előtt. Cumming ugyanis öt korábbi külügyminiszter levelezését, illetve levelezési szokásait vizsgálta meg.

A külügyminisztérium elismerte

Közben a republikánusokhoz közel álló Breitbart News azt derítette ki, hogy John Kerry jelenlegi külügyminiszter korábban – amikor még a szenátus külügyi bizottságának elnöke volt – szintén magáncímről küldött titkosított információkat és anyagokat elődjének, Hillary Clintonnak. A levelek ráadásul a besorolásuk szerint nem is egyszerűen „bizalmas”, hanem „titkosított” információkat tartalmaztak, elsősorban Indiával, Pakisztánnal és Afganisztánnal kapcsolatban. A külügyminisztérium e tényt el is ismerte.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.