Egy lépésre vagyunk a háborútól Észak-Koreában - Magyar Nemzet

Egy lépésre vagyunk a háborútól Észak-Koreában

MN

2017. április 14., péntek 16:37, frissítve: péntek 17:41

Az Air China kínai állami légitársaság – az egyetlen, amely járatokat üzemeltet Észak-Koreába – pénteken bejelentette, hogy felfüggeszti phenjani járatait. Legközelebb hétfőn indult volna gép Pekingből, de a járatot törölték. A közlemény nem tért ki az okokra, de nagyon valószínű, hogy a rendkívül feszült politikai helyzet miatt döntöttek így Pekingben.

A Koreai-félszigeten olyan feszült a helyzet, hogy bármelyik pillanatban kitörhet a konfliktus – figyelmeztetett nem sokkal korábban Vang Ji kínai külügyminiszter. Hozzátette: egy ilyen háborúnak nem lehet győztese. Vang azért figyelmeztetett erre, mert az utóbbi napokban mind a phenjani rezsim, mind az Egyesült Államok egyre harciasabb hangot ütött meg.

Az amerikaiak legfőképpen Észak-Korea atomprogramja és rakétakísérletei miatt aggódnak: az elszigetelt, despotikus állam olyan rakétát akar kifejleszteni, amellyel nemcsak Japánt, de az Egyesült Államok nyugati partvidékét is eléri. Szombaton lesz az államalapító Kim Ir Szen – a jelenlegi vezér, Kim Dzsongun nagyapja – születésének 105. évfordulója, amire valószínű, hogy újabb rakétakísérletet, vagy atomrobbantást időzítenek.

Donald Trump amerikai elnök már kedden azt írta a Twitteren, hogy az Egyesült Államok örülne a kínai segítségnek, de szükség esetén maga is kezelni fogja a problémát. Ez egyértelmű katonai fenyegetést jelent, hiszen jelentős amerikai erők állomásoznak Dél-Koreában, illetve nemrég a térségbe küldtek egy haditengerészeti csapásmérő egységet a USS Carl Vinson repülőgép-hordozó vezetésével.

Észak-Korea is harciasan reagált: Han Szongrjol külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy ha a Trump-adminisztráció idején „ördögibbé és agresszívabbá váló” Egyesült Államok felelőtlen katonai manőverekbe kezd, Phenjan a megelőző csapás mellett dönt. Az észak-koreai külügyi minisztérium egyik intézménye pedig arra figyelmeztetett, hogy „bármelyik pillanatban kitörhet a termonukleáris háború”. Közben északi rádióállomások kódolt üzeneteket sugároznak, amelyek talán utasítások a délen lévő alvó ügynököknek.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A washingtoni kormány a napokban más területeken is megmutatta, hogy kész katonai erőt használni: a múlt heti vegyi támadás megtorlásaként cirkálórakétákat lőttek ki egy szíriai katonai bázisra, illetve a létező legnagyobb nem nukleáris bombát dobták le Afganisztánban egy barlangrendszerre, amelyben állítólag az Iszlám Állam harcosai rejtőztek.

Kínának elég speciális érdekei vannak Észak-Koreával kapcsolatban: bár elítéli a nukleáris és a rakétaprogramot, Peking a bezárkózó rezsim egyetlen igazi támogatója, hiszen érdeke, hogy fennmaradjon egy ütközőállam közte és az amerikaiakkal szövetséges déli ország közt. Emellett beláthatatlan következményekkel járna számukra az északi állam hirtelen összeomlása. A kínai kormány már többször figyelmeztette az észak-koreai vezetést, hogy fogja vissza magát, ennek nyomatékosítására gazdasági eszközöket is bevetett.

A kínai külügyminiszter most arra szólított fel minden felet, hogy legyen nagyon éber. „Felszólítjuk a feleket, hogy tartózkodjanak egymás provokálásától és fenyegetésétől, akár szavakkal, akár tettekkel, és ne hagyják, hogy a helyzet visszafordíthatatlan és kezelhetetlen legyen” – mondta Vang. Közben arról is érkeznek hírek, hogy Kína is csapatokat von össze az észak-koreai határ közelében, vagyis ők is felkészülnek a legrosszabbra.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.