Egy letartóztatás után elmérgesedett az amerikai–török viszony

MTI

2017. október 9., hétfő 06:15, frissítve: hétfő 07:55

Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége vasárnap bejelentette: a bevándorlói vízumok kivételével nem állít ki több vízumot török állampolgároknak, miután a török hatóságok őrizetbe vették a konzulátus egyik munkatársát; nem sokkal később Törökország hasonló lépésre szánta el magát.

Az ankarai amerikai követség a Twitteren tudatta, hogy újra kellett értékelnie, „mennyire elkötelezett a török kormány az amerikai képviselet létesítményei és személyzete biztonságának szavatolása mellett”. Kisvártatva a washingtoni török nagykövetség ugyanilyen üzenetet tett közzé az amerikai kormányzat elkötelezettségét megkérdőjelezve. Törökország sem papíralapú, sem elektronikus vízumot nem állít ki amerikaiaknak, és a törökországi reptereken sem ad vízumot amerikai útlevelekbe.

Az amerikai diplomácia azután szánta el magát a lépésre, hogy a héten a török hatóságok őrizetbe vették az amerikai konzulátus egyik török munkatársát, mert a gyanújuk szerint kapcsolatban állt a tavaly nyári törökországi puccskísérlet fő felelősének kikiáltott Fethullah Gülen mozgalmával. A török hatóságok kémkedéssel és a török kormány és alkotmányos rend megdöntésének kísérletével vádolják. Az amerikai nagykövetség tudatta: „mélyen nyugtalanítónak” tartja az őrizetbe vételt.

Az amerikai vízumok kiadásának leállítása azonnali hatályú, és a letelepedési vízumok kivételével minden más vízumtípusra kiterjed; nem adnak ki beutazási engedélyt sem turistáknak, sem üzletembereknek, szünetel a diák- és az újságíróvízumok, valamint a hivatalos és a diplomatavízumok kiadása is.

Törökországban a tavaly nyári sikertelen hatalomátvételi kísérlet után rendkívüli állapotot vezettek be, és átfogó tisztogatás indult az államigazgatásban; több mint 50 ezer embert letartóztattak, és százezernél is többen veszítették el állásukat, mert a gyanú szerint közük volt Gülen mozgalmához, aki következetesen és kategorikusan tagadja, hogy bármi köze lett volna a puccskísérlethez.

A szerkesztő ajánlja

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.