Egy rosszkedvű találkozó?

Keresztes Lajos

2012. június 1., péntek 12:22

A konzervatív német napilapban Majid Sattar Találkozik a két ”idegen” című cikkében elemzi a régi-új orosz elnök berlini ”bemutatkozó” látogatásának hátterét.

Péntek este érkezik Berlinbe Vlagyimir Putyin, az új orosz elnök. Ellentétben Franciaországgal, az bizonyos, hogy az orosz elnökválasztással kapcsolatban a kancellárnak nem voltak illúziói. Azonban Angela Merkel egy évvel ezelőtt a hannoveri kormányközi megbeszélésen egészen odáig ment, hogy a látszólagos kampányba is beavatkozott, amikor a széles publikum előtt Medvegyevet egy második elnöki ciklusra is biztatta. Ugyanis benne látta a Putyin-korszak utáni „politikai megújítót”.

Találkozásaik baráti légkörben zajlottak és azt a látszatot keltették Angela Merkelben, hogy Medvegyev valóban egy társadalmi liberalizálásra törekszik, de csak óvatosan lépkedhet előre. A hatalomátadást követően csalódnia kellett a volt orosz elnökkel kapcsolatban.

A kancellár Putyinnal való viszonya konfliktusokkal terhelt volt. Az új orosz elnök macsós viselkedése mindig is idegen volt Angela Merkeltől. Azok a szoros szálak, melyeket elődje, Gerhard Schröder ápolt az oroszokkal – ezek a hivatali ideje után anyagilag is kifizetődött neki –, nem könnyítették meg a személyes kapcsolatukat.

Az európai rakétavédelmi rendszerről is zajlik vita. Az orosz katonai vezetés válaszai alapján már-már a hidegháborús hangulatra emlékeztet. Berlinben azért is mérgesek, hogy Moszkva védő karját a damaszkuszi rezsim felett tartja. Merkel és Guido Westerwelle külügyminiszter minden körülmény között szeretnék bevonni Moszkvát az ügy rendezésébe és rávenni Putyinékat arra, hogy fogadják el az Asszad-rezsim elleni ENSZ-szankciókat. Berlinben tisztában vannak azzal, hogy Moszkva továbbra is fontos szereplő szeretne maradni a változó arab világban.

A gazdasági kapcsolatokban találhatók kedvező jelenségek. A német vezetők remélik, hogy Putyin oroszországi befektetésekre biztatja majd a német gazdasági szereplőket.

A pénteki egyeztetésen a kancellár megbizonyosodhat arról, hogy Putyin kitart-e korábbi kíméletlen irányvonala mellett, vagy újra gondolja azt. Távolmaradása a legutóbbi Camp David-i G-8-as csúcsról nem sok jót sejtet. A vendég útiterve is sokat mondó, hiszen az elnöki gép Minszkből érkezik, ahol Putyin csütörtökön a fehérorosz elnökkel találkozott.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.