Egy SMS-sel hozhatták működésbe a máltai újságírónő autójába rejtett bombát

MN

2017. december 6., szerda 20:11, frissítve: szerda 20:29

A nyomozók szerdai közlése szerint egy jacht fedélzetéről elküldött SMS-üzeneten keresztül hozták működésbe a Máltán október közepén meggyilkolt, korrupciós ügyeket vizsgáló oknyomozó újságíró, Daphne Caruana Galizia autójába rejtett bombát.

A Times of Malta nevű helyi napilap szerdai jelentése szerint a rendőrség lefoglalta a három fő gyanúsított egyikének jachtját, amelynek átfésülése jelenleg is tart a lehetséges bizonyítékok után kutatva – írja az MTI.

A nyomozók elmélete szerint a George Degiorgio nevű gyanúsított a jacht fedélzetéről küldött SMS-en keresztül hozta működésbe a Galizia autójába rejtett bombát az után, hogy zöld jelzést kapott testvérétől, Alfredtől, aki a rendőrség feltételezése szerint a bűncselekmény helyszínén tartózkodott a robbanás bekövetkeztekor. A rendőrségi források szerint a harmadik gyanúsított, Vince Muscat eközben lesből figyelte a Galizia-rezidenciát.

A máltai miniszterelnök hétfőn közölte, hogy egy több helyszínen tartott rendőrségi akcióban nyolc embert vettek őrizetbe Máltán, akiknek közük lehet a robbantásos merénylethez.

Az 53 éves Galiziát október közepén, az autójába rejtett pokolgéppel gyilkolták meg. Sajtójelentések szerint az autó azt követően robbant fel, hogy az újságírónő beindította a járművet. Az TVM közszolgálati televíziós csatorna szerint Galizia a halála előtt két héttel fordult a hatóságokhoz olyan bejelentéssel, hogy gyilkossági fenyegetéseket kapott. Az újságírónő ellen halálakor 42 jogi eljárás folyt rágalmazás miatt.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Galizia a máltai kormány éles hangú bírálója volt az elterjedt korrupció miatt. Rendszeresen hangoztatta, hogy a szigetország irányítása bűnözők kezére került. Egyik nagy port felvert cikkében arról írt, hogy a 2016 áprilisában kirobbant offshore-botrány alapjául szolgáló Panama-iratokban megneveztek egy olyan céget is, amely a miniszterelnök felesége tulajdonában áll és a gyanú szerint titkos számlákon kenőpénzeket rejtett el. Muscat és felesége is hazugságnak nevezte az állításokat. Mindemellett a máltai kormányt már a cikk megjelenése előtt is elérte a botrány. A napvilágra került dokumentumok szerint Konrad Mizzi energiaügyi miniszternek és Keith Schembrinek, Muscat kabinetfőnökének is titkos cége volt Panamában.

Az újságírónő cikkei nyomán az offshore-botrányba keveredett kormányfő júniusban előre hozott választásokra kényszerült, de a történtek ellenére az ő pártja, a Máltai Munkáspárt győzött.

Daphne Caruana Galizia közkedvelt blogján kívül három évtizede a The Sunday Times of Malta, a The Malta Independent és a Running Commentary adott helyet az írásainak. Tavaly a Politico kifejezetten termékeny újságíróként jellemezte, akinek a hatása országán kívül is érzékelhető volt. Még az újságírónő legvadabb kritikusai is elismerték, hogy Daphne Caruana Galizia kifogástalan a szakmájában.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.