Egy ügy, amelyben Áder szembemegy a kormány álláspontjával

2017. június 7., szerda 13:24

Sokkoló, erkölcsileg elfogadhatatlan, de jó az egész világnak, mi az? Az Egyesült Államok kilépése a párizsi klímaegyezményből – legalábbis Orbán Viktor, Áder János és Szijjártó Péter véleménye így foglalható össze egy mondatban.

Mint ismeretes, Donald Trump amerikai elnök múlt hét csütörtökön bejelentette, kilépteti országát a párizsi klímavédelmi egyezményből. Indoklása szerint az „amerikai munkások védelmében” farol ki a két éve még az Egyesült Államok által aláírt egyezményből, amelynek betartása szerinte túl drága lenne.

– Sokkhatás alatt vagyok – így kommentálta a hírt még múlt hét pénteken Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban. A kormányfő elmondta: Magyarországon közmegegyezés van abban, hogy a klímaváltozás valóság, veszélyes dolog, és mivel globális természetű, ezért a vele szembeni fellépés is globális szintű cselekvést igényel. – Ez ellentétes mindazzal, amit az amerikai elnök döntött – tette hozzá Orbán Viktor, aki szerint Donald Trump elhatározásának következményein még „gondolkodni” kell.

A kormányzat ezt követően a pünkösdi ünnep alatt gondolkozhatott is, hiszen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Századvég keddi, Új Amerika születik? című konferencián elmondott nyitóbeszédében így fogalmazott: Magyarországnak és a világnak is jó hír, hogy Donald Trump amerikai elnök politikája abban foglalható össze, hogy a nemzeti érdek az első. Mint mondta, ezzel egy természetellenes állapot szűnt meg, amikor szégyellni kellett, „szemlesütve lehetett kimondani”, hogy a saját nemzetünk az első.

 
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyitó előadást tart a Századvég Alapítvány által rendezett, Új Amerika születik? című konferencián a Magyar Tudományos Akadémián 2017. június 6-án
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
 

Ezzel szemben az egykori fideszes politikusból lett államfőnk, a kormányzati szándékokkal csak a legritkább esetben szembemenő Áder János keményen kritizálta Trump lépését, amelyet az „Amerika az első!” elve mentén hajtott végre. A döntést erkölcsileg elfogadhatatlannak nevezte Áder kedden a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjainak tartott előadásán (pár nappal azután, hogy a kanyaróveszély ellenére a csíksomlyói búcsún járt – a Köztársasági Elnöki Hivatal e kérdésben adott válaszát azóta is várjuk). Mint mondta, a döntés „a jövő generációival szembeni tiszteletlenség és felelőtlenség”, hiszen nemcsak az Egyesült Államok következő nemzedékeit, hanem a Föld más részén élőket is súlyosan érinti. – A párizsi megállapodást végre kell hajtani az Egyesült Államok nélkül is, mert nincs más választás, nincs másik bolygó, ahová átköltözhetnénk – emelte ki az államfő.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A fentiek alapján a Fidesz kommunikációja még nem teljesen kiforrott a trumpi klímadöntéssel kapcsolatban, hiszen Orbánt sokkolta a hír, amellyel alapvetően nem ért egyet; Szijjártó támogat minden olyan döntést, amelyet nemzeti érdekre hivatkozással hoznak; míg az exfideszes Áder erkölcsileg elfogadhatatlannak nevezte a klímavédelmi egyezmény elhagyását. Ami biztos, hogy pünkösdhétfőn az Egyesült Államok budapesti nagykövetségénél mintegy százan tüntettek Trump döntése ellen – a felszólalásokról és a történtekről itt írtunk bővebben.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.