Új fizetőeszköz kellene a görögöknek

PR

2012. március 29., csütörtök 14:56

A lengyel központi bank elnöke szerint Görögországban a gazdasági versenyképesség érdekében átmeneti időre be kellene vezetni egy új fizetőeszközt, kizárólag belföldi használatra.
Mint azt megírtuk, Angela Merkel szerint hatalmas politikai hiba lenne hagyni, hogy az adósságválsággal küzdő Görögország elhagyja az eurózónát. Beszámoltunk arról is, hogy két déli államon múlhat az európai adósságválság kimenetele. Itáliát „sírós” reformok, míg az ibériai államot brutális munkanélküliség jellemzi. Úgy fest, Olaszország komoly megszorítások árán, de tudja tartani deficitcélját, míg Spanyolországnak már az év elején módosítania kellett azt.

Marek Belka ezt a Financial Times Deutschland (FTD) csütörtöki számában fejtette ki. Felvetését a lap tabudöntésként értékelte, emlékeztetve arra, hogy mostanáig csak tudományos körökből érkeztek a görög euróövezeti tagságot megkérdőjelező javaslatok, és politikai szinten nem merült fel, hogy Görögország esetleg kiválhatna a közös pénzt használó uniós tagországok csoportjából.

Belka az FTD-nek hangsúlyozta: a javaslatot hosszú akadémiai pályát befutott kutató közgazdászként teszi, jegybankelnöki minőségében viszont abban látja az euróövezeti válság megoldását, hogy a tizenhetek mind szorosabb együttműködéséből fiskális unió alakul ki. Hozzátette: nem osztja azt a véleményt, hogy Görögországnak el kell hagynia az euróövezetet, de úgy látja, hogy reménytelen a jelenleg követett válságkezelési stratégia. Athén az euróövezeti tagságból következően nem élhet a fizetőeszköz leértékelésének eszközével, amelyet gyakran alkalmaznak válsággal küzdő államok, ezért az úgynevezett belső leértékelés, az árak és bérek drasztikus csökkentésének politikáját követi a trojka – a Görögországot több száz milliárd eurós hitellel támogató Európai Unió, Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hármasának – nyomására.

Ehelyett célszerűbb volna egy kettős valutarendszerrel próbálkozni: be kellene vezetni egy új fizetőeszközt, kizárólag belső használatra, mindenekelőtt az állami szférában. A megtakarítások így euróban maradnának és nem veszítenének értékükből, a belgazdaságban pedig használhatnák az euróhoz képest leértékelt új fizetőeszközt, aminek révén olcsóbbá válnának az áruk és szolgáltatások, és így erősödne a görög gazdaság versenyképessége – fejtette ki Belka.

Lengyelország és az euróövezet viszonyáról elmondta: a középtávú cél továbbra is az euró bevezetése, mert ez csökkentené az árfolyamkockázatot és erősítené a kereskedelmi kapcsolatokat, ugyanakkor a válság miatt némileg csökkent az euró vonzereje. Jelenleg „egyáltalán nem téma a csatlakozás”. „Az euróövezeti tagokat nem érdekli az ügy, mi pedig nem erőltetjük. Először mindkét félnek meg kell csinálni a házi feladatait” – mondta a lengyel központi bank elnöke.

Mint azt megírtuk, a Fitch Ratings legutóbbi elemzésében úgy vélekedett: a továbbra sem megoldott euróövezeti adósságválság ellenére is csekély a valószínűsége a valutaunió teljes felbomlásának. A ház szerint ha Görögország a nemrégiben végrehajtott adósságátrendezés ellenére szabályozatlan körülmények közepette törlesztésképtelenné válik, és kiesik az euróövezetből, akkor a „belátható jövőben” nem tud visszatérni a nemzetközi adósságpiacra.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.