Egyelőre ejtették a Taylor Swift elleni vádat

MN

2018. február 14., szerda 16:34, frissítve: szerda 17:57

Megúszta a felelősségre vonást a dalszöveglopásért beperelt Taylor Swift – adta hírül a BBC.

tízszeres Grammy-díjas amerikai country pop dalszerszerzőt-énekesnőt a 3LW nevű női együttes két szerzője perelte be, mondván, hogy Swift tőlük lopta el a refrén szövegét a Shake It Off című slágerében. A 3WL még 2001-ben énekelte Playas Gon’ Play című dalában azt, hogy „Playas, they gonna play And haters, they gonna hate”, azaz „Játékosok, játszani fognak és gyűlölködők, gyűlölni fognak”.

A vád szerint Taylor Swift 2014-es dalában viszont a kórus előadásában az hangzik fel, hogy „Cause the players gonna play, play, play, play, play And the haters gonna hate, hate, hate, hate, hate”, vagyis magyarul „Mert a játékosok játszani, játszani, játszani, játszani, játszani fognak És a gyűlölők gyűlölni, gyűlölni, gyűlölni, gyűlölni fognak”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Bár a rövid mondatok esetében általában nem lehet érvényesíteni a szerzői jogi igényeket, a 3WL szövegírói azzal érveltek, hogy a két gondolat ötvözése elég eredeti ahhoz, hogy jogi védelemben részesüljön.

Michael Fitzgerald bíró azonban a két szöveg között nem látott a vádemeléshez elégséges hasonlóságot, ugyanis szerinte a szövegrészek túl rövidek és banálisak a szerzői jog érvényesítéséhez. A panaszosok 12 napot kaptak arra, hogy a dalszövegekben ennél több és jellegzetesebb hasonlóságot keressenek és előterjesztésüket jobban megalapozzák.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.