Egyelőre ejtették a Taylor Swift elleni vádat

MN

2018. február 14., szerda 16:34, frissítve: szerda 17:57

Megúszta a felelősségre vonást a dalszöveglopásért beperelt Taylor Swift – adta hírül a BBC.

tízszeres Grammy-díjas amerikai country pop dalszerszerzőt-énekesnőt a 3LW nevű női együttes két szerzője perelte be, mondván, hogy Swift tőlük lopta el a refrén szövegét a Shake It Off című slágerében. A 3WL még 2001-ben énekelte Playas Gon’ Play című dalában azt, hogy „Playas, they gonna play And haters, they gonna hate”, azaz „Játékosok, játszani fognak és gyűlölködők, gyűlölni fognak”.

A vád szerint Taylor Swift 2014-es dalában viszont a kórus előadásában az hangzik fel, hogy „Cause the players gonna play, play, play, play, play And the haters gonna hate, hate, hate, hate, hate”, vagyis magyarul „Mert a játékosok játszani, játszani, játszani, játszani, játszani fognak És a gyűlölők gyűlölni, gyűlölni, gyűlölni, gyűlölni fognak”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Bár a rövid mondatok esetében általában nem lehet érvényesíteni a szerzői jogi igényeket, a 3WL szövegírói azzal érveltek, hogy a két gondolat ötvözése elég eredeti ahhoz, hogy jogi védelemben részesüljön.

Michael Fitzgerald bíró azonban a két szöveg között nem látott a vádemeléshez elégséges hasonlóságot, ugyanis szerinte a szövegrészek túl rövidek és banálisak a szerzői jog érvényesítéséhez. A panaszosok 12 napot kaptak arra, hogy a dalszövegekben ennél több és jellegzetesebb hasonlóságot keressenek és előterjesztésüket jobban megalapozzák.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.