Egyre kevesebb menekült érkezik a görögökhöz

MTI

2017. február 23., csütörtök 10:49, frissítve: csütörtök 11:27

Görögországban jelentősen csökkent a menekültáradat a balkáni útvonal lezárása, illetve az Európai Unió és Törökország közötti menekültügyi egyezmény tavaly márciusi életbe lépése óta – derült ki csütörtöki médiajelentésekből.

2015-ben összesen 856 ezer migráns érkezett Görögországba, többségük Szíriából, Irakból és Afganisztánból. 36,7 százalékuk kiskorú volt. Sokuk a balkáni útvonalon ment tovább Nyugat-Európa felé.

2016-ban számuk jelentősen csökkent: mindössze 121 450-en tették meg az égei-tengeri utat a török partokról indulva. 2017. január 1-je óta az athéni válságstáb tudomása szerint 2104 menedékkérő érkezett Görögországba.

A látványos eredményt szakértők az uniós-török paktum javára írják. Ennek értelmében minden migráns visszatoloncolható Törökországba, aki 2016. április 4-e után érkezett görög területre.

Az égei-tengeri görög szigeteken jelenleg 14 400 migráns és menedékkérő tartózkodik. Ők menedékkérelmük elbírálásáig nem hagyhatják el a szigeteket. Görögországban csak az maradhat, aki menekültstátust kapott a hatóságoktól, a többieket visszatoloncolják Törökországba. Becslések szerint összesen 62 ezer bevándorló van jelenleg Görögország-szerte. Többségüket fogadótáborokban helyezték el az ország északi és középső részén.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.