Egyre szélsőségesebbek a brit konzervatívok?

LM

2013. december 4., szerda 23:09, frissítve: csütörtök 09:13

Schöpflin György kezdeményezett vitát Brüsszelben David Cameron kijelentése miatt. Egy lengyel képviselő a brit konzervatívok szemére vetette, hogy az EU-ellenes UKIP hangját kezdik átvenni, amiből komoly baj lehet.

A bevándorlásról és a külföldiek szociális ellátásának tervezett brit szigorításáról szervezett meghallgatást Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselő az EP brüsszeli székházában szerdán. Vitaindító beszédében a néppárti politikus hangot adott azon véleményének, hogy a négy szabadság – a munkaerő, a tőke, az árucikkek és a szolgáltatások szabad áramlása – kölcsönös függésben van egymással, nem lehet csak az egyiket megbolygatni.

Szigorítanának a britek
David Cameron a múlt héten jelentette be, hogy az unióból Nagy-Britanniába érkezők nem igényelhetnek állástalanoknak járó, anyagi jellegű szociális juttatásokat ott-tartózkodásuk első három hónapjában. A brit miniszterelnök azt hangoztatta, hogy a tömeges közép-európai bevándorlás miatt új alapokra kell helyezni az unión belüli szabad munkaerőmozgást.

Cameront visszhangozta

Ashley Fox brit konzervatív EP-képviselő hibának nevezte, hogy annak idején a munkáspárti brit kormány nem élt a munkaerő-piaci korlátozások lehetőségével, hanem kifejezetten ösztönözte a bevándorlást. „Szeretném, ha Nagy-Britannia az EU-ban maradna” – mondta, és arra hivatkozott, hogy az Egyesült Királyságban nagyon megnőtt az unióval ellenséges, Nigel Farage EP-képviselő vezette függetlenségi párt (UKIP) népszerűsége, és ez ellen tenni kell.

Sodródik Nagy-Britannia?

Fox a vita további részében más elfoglaltsága miatt már nem tudott részt venni, így nem hallhatta Pawel Zalewski lengyel néppárti EP-képviselő felháborodását. Zalewski mélységes csalódottságának adott hangot, hogy a brit konzervatívok „ide jutottak”, és úgy vélekedett, hogy ha Farage pártjával akarnak versenyre kelni, akkor annak rossz vége lesz.

Andor is belekeveredett
A magyar biztos élesen bírálta a brit álláspontot, ami miatt Cameron is kiborult, de voltak tragikomikus motívumai is a csörtének, mikor egy munkáspárti képviselő jobbikosnak titulálta Andort.

Ha a konzervatívok ugyanazt mondják, mint amit a UKIP, csak éppen valamivel kulturáltabban, akkor az emberek „nem a másolatot, hanem az eredetit” fogják választani – vélekedett.

Traian Ungureanu román néppárti EP-képviselő úgy vélekedett, hogy az ügy sokkal inkább Nagy-Britannia belső gondjait, mintsem Európáét tükrözi. Szerinte a brit szakmunkásképzési rendszer leromlása nagyban hozzájárul a problémákhoz.


Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.