Egyre több az antiszemita incidens Nagy-Britanniában

MTI

2016. augusztus 4., csütörtök 14:51

Brit zsidó szervezetek csütörtökön közölt adatai szerint aggasztóan megnőtt az év első felében az antiszemita incidensek száma a szigetországban.

A brit zsidó közösség védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet, a Community Security Trust (CST) azt közölte, hogy 2016 első hat hónapjában 11 százalékkal több, 577 ilyen jellegű incidensről szereztek tudomást, mint az előző év azonos időszakában, amikor 473 antiszemita indíttatású incidenst jelentettek. Az 577 incidensből 41 torkollott erőszakba.

David Delew, a CST vezetője aggasztónak nevezte a trendet, a BBC szerint Amber Rudd belügyminiszter is elítélte az incidensek számának „sajnálatos emelkedését”, és közölte, hogy mindent meg fog tenni a zsidó közösség biztonságáért.

A CST szerint – amely 1984 óta közli statisztikáit a nagy-britanniai antiszemita incidensekről – szerint nem lehet egyetlen okra visszavezetni a támadások megnövekedett számát. Az esetek valamivel kevesebb mint negyedében a közösségi médiának is jelentősége volt, amely a szervezet szerint elsődleges eszközévé vált azoknak, akik zsidó közéleti figurákat akarnak zaklatni, netán fenyegetni. Négyszázharmincegy esetben szóban, falfirkával, a közösségi oldalakon vagy gyűlölködő levelekben zaklattak zsidó embereket, 32 ügyet rongálás miatt jelentettek. A közvetlen fenyegetések száma 43 volt.

Az esetek több mint kétharmadát Londonból és Manchesterből jelentették. Utóbbi városban 62 antiszemita incidensről szereztek tudomást, ami viszont 54 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

David Delew úgy véli, az antiszemita incidensek számának növekedése is azt tükrözi, hogy a brit társadalomban súlyosbodik az intolerancia, az előítéletesség és a megosztottság.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.