Egyre több az antiszemita incidens Nagy-Britanniában

MTI

2016. augusztus 4., csütörtök 14:51

Brit zsidó szervezetek csütörtökön közölt adatai szerint aggasztóan megnőtt az év első felében az antiszemita incidensek száma a szigetországban.

A brit zsidó közösség védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet, a Community Security Trust (CST) azt közölte, hogy 2016 első hat hónapjában 11 százalékkal több, 577 ilyen jellegű incidensről szereztek tudomást, mint az előző év azonos időszakában, amikor 473 antiszemita indíttatású incidenst jelentettek. Az 577 incidensből 41 torkollott erőszakba.

David Delew, a CST vezetője aggasztónak nevezte a trendet, a BBC szerint Amber Rudd belügyminiszter is elítélte az incidensek számának „sajnálatos emelkedését”, és közölte, hogy mindent meg fog tenni a zsidó közösség biztonságáért.

A CST szerint – amely 1984 óta közli statisztikáit a nagy-britanniai antiszemita incidensekről – szerint nem lehet egyetlen okra visszavezetni a támadások megnövekedett számát. Az esetek valamivel kevesebb mint negyedében a közösségi médiának is jelentősége volt, amely a szervezet szerint elsődleges eszközévé vált azoknak, akik zsidó közéleti figurákat akarnak zaklatni, netán fenyegetni. Négyszázharmincegy esetben szóban, falfirkával, a közösségi oldalakon vagy gyűlölködő levelekben zaklattak zsidó embereket, 32 ügyet rongálás miatt jelentettek. A közvetlen fenyegetések száma 43 volt.

Az esetek több mint kétharmadát Londonból és Manchesterből jelentették. Utóbbi városban 62 antiszemita incidensről szereztek tudomást, ami viszont 54 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

David Delew úgy véli, az antiszemita incidensek számának növekedése is azt tükrözi, hogy a brit társadalomban súlyosbodik az intolerancia, az előítéletesség és a megosztottság.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.