Egyre több Putyin születik Szíriában

Stier Gábor

Stier Gábor

2017. április 21., péntek 19:51, frissítve: péntek 19:56

Hálából a támogatásért a második használati nyelvvé tette Szíriában az oroszt Bassár el-Aszad. Erről az ország moszkvai nagykövete, Rijad Haddad beszélt, hozzátéve, hogy Szíria így is igyekszik kifejezni háláját, amiért Oroszország segíti a terrorizmus elleni harcában. A TASZSZ a felsőház helyettes vezetőjével találkozó diplomatát idézve beszámol arról is, hogy a közel-keleti országban egyre többen fejezik ki a hálájukat azzal, hogy Putyinnak nevezik születő fiú gyermeküket. A nagykövet azt is bejelentette, hogy Aszad ingyen földterületet jelölt ki Damaszkusz mellett egy orosz iskola építésére.

A szíriai iskolákban az általánostól az egyetemekig még tavaly lett kötelező tantárgy az orosz nyelv. Mint Malik Ali oktatási miniszter ennek kapcsán korábban elmondta, a cél az, hogy az orosz a második legyen az arab után, kiszorítsa az angolt és a franciát. „Azt érezzük – fogalmazott a miniszter –, hogy Szíriának nincs közelebbi barátja Oroszországnál.”

A két országnak történelmileg erős diplomáciai és kulturális kapcsolatai vannak. A Szovjetunióban illetve Oroszországban tanult szíriaiak ezrei töltöttek és töltenek be fontos tisztségeket a politikában, gazdaságban és kulturális életben.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.