Egyszerre védte és támadta az oroszokat a bolgár kormányfő

(Szófia)

2018. január 12., péntek 13:23, frissítve: péntek 13:24

– Köszönettel tartozunk az oroszoknak – jelentette ki csütörtökön a bolgár miniszterelnök. Indoklása szerint azért, mert fél évezredes török uralomnak vethettek véget orosz segítséggel a XIX. században. Megjegyezte azt is, a Szovjetunió sosem küldött tankokat Bulgáriába. Mint mondta, az oroszok segítenek, ha kell, ezért a velük szembeni kemény reakciók, deklarációk nem használnak. – Erős szomszédról van szó, akivel jobb békében élni – közölte Bojko Boriszov, majd gyors hangnemváltással arról kezdett beszélni, hogy az orosz nyelvet nem szeretik Bulgáriában.

Szóba került az oroszokkal szembeni szankciók kérdése is.

Bojko Boriszov állítása szerint az oroszokkal kapcsolatban a visegrádi négyek között sincs egyetértés, a lengyelek és a magyarok másképp vélekednek arról, hogy együtt lehet-e működni velük. – Én a szankciókra szavaztam, mert ez volt a legjobb módja annak, hogy jelezzük, Oroszország átlépte a vörös vonalat a Krímben – jelentette ki a bolgár miniszterelnök, aki szerint csupán ennyi a szankciók értéke.

– Nincs lojálisabb és elkötelezettebb tagállama az Európai Uniónak Bulgáriánál – folytatta Bojko Boriszov. Állítása szerint annak ellenére szavazták meg az oroszokkal szembeni szankciókat – és azok újabb meghosszabbítását –, hogy súlyos gazdasági károkat okoznak Bulgáriának. A miniszterelnök leszögezte, három fontos infrastrukturális projektet buktak el az intézkedések miatt: 2012-ben leállították a Belene atomerőmű építését, nem épült meg egy gázerőmű, ahogy a Déli Áramlat csővezeték sem.

Bár Bulgária már január 1-jén átvette az Európai Unió Tanácsa soros elnöki posztját, a hivatalos megnyitót csak csütörtök este tartották a szófiai nemzeti színházban. A délutáni, esti órákban kilenc tüntetés volt a belvárosban, amelyeken ezrek vettek részt annak ellenére, hogy a bolgár kormány figyelmeztette a megnyitóra Szófiába érkezőket, hogy a levegő rossz minősége miatt ajánlatos maszkot húzni.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Egy kisebb botrány is megzavarta az eseményeket. A soros elnökségért felelős miniszter, Liljana Pavlova munkareggelijén szóba került egy a rendezvénysorozat nevére hajazó, kormánykritikus weboldal, a Bulgarianpresidency.eu. – Meg sem akarom nevezni a honlapot, amely nem a kormány hivatalos álláspontját közli, hanem az ország ellen dolgozik. A média szabadsága nem azt jelenti, hogy teret kell engednünk a gyűlöletbeszédnek és az álhíreknek – mondta Pavlova a portálról, amelyet egy belga–bolgár újságíró, az Euractiv szerkesztője, Georgi Gotev készít. Bulgária egyébként nem áll túl jól a sajtószabadsággal kapcsolatos rangsorokban, a Riporterek Határok Nélkül 2017-es listáján a 109. lett. Összehasonlításul: Magyarország a 71. volt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.12.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.