Elbukott a szociálliberálisok kísérlete

Érvénytelen a Basescu leváltásáról szóló népszavazás

PR

2012. augusztus 21., kedd 12:10, frissítve: kedd 21:36

A román alkotmánybíróság érvénytelennek nyilvánította a Traian Basescu államfő leváltásáról július 29-én megrendezett népszavazást.

A taláros testület döntése szerint Basescu visszatérhet az elnöki hivatalba, miután az alkotmánybírósági határozatot felolvassák a parlamentben. Az ülésről távozó alkotmánybírák úgy nyilatkoztak az újságíróknak, hogy a döntést kétharmados többséggel hozták meg. Ez azt jelenti, hogy a kilenc alkotmánybíró közül legalább hat az érvénytelenítés mellett foglalt állást.

Nem teljesült az előfeltétel

Az alkotmánybíróság – a döntésről kiadott sajtóközlemény szerint – megállapította, hogy a népszavazást szabályosan bonyolították le, valamint megerősítette a központi választási iroda által közölt végeredményt. Megállapította azt is, hogy a referendumon nem vett részt az állandó választói névjegyzékben szereplő állampolgárok legalább fele plusz egy fő, ami az érvényesség előfeltétele lett volna. Attól a pillanattól, hogy az alkotmánybíróság határozata megjelenik a hivatalos közlönyben, megszűnik Crin Antonescu ideiglenes államfői mandátuma, Traian Basescu pedig visszatér az elnöki hivatalba.

El kell fogadni a döntést

Minden politikai tényezőnek el kell fogadnia a román alkotmánybíróság döntését, és tiszteletben kell tartania azt a jogi eljárást, amelynek alapján Traian Basescu államfő visszatér hivatalába – hangsúlyozta kedd esti közleményében az Európai Bizottság. „Az Európai Bizottság azt várja a román hatóságoktól, hogy tartsák magukat a jogállamisághoz és az alkotmánybíróság döntéseihez” – írták.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke örvendetesnek tartja, hogy Romániában „befejeződött a kocsmai verekedés” és a pártok immár az őszi parlamenti választásokra összpontosíthatnak. Toró örömét fejezte ki amiatt, hogy az alkotmánybíróság nem halogatta tovább a döntést, és pontot tett a román pártok akut konfliktusa végére. Hozzátette, számított a döntésre, hiszen „az érvényes törvények alapján nem nagyon lehetett mást dönteni”. Toró T. Tibor jónak tartotta, hogy az erdélyi magyar közösség bölcs volt, és nem kívánt belefolyni a „kocsmai verekedésbe”. Az EMNP elnöke fontosnak tartotta, hogy a magyarság „kirajzolta magát Románia és Erdély választási térképén”. „A magyarság erőt mutatott fel ezzel. Azt mutatta meg, hogy számolni kell vele” – mondta.

Az alkotmánybíróság döntéseit senkinek nem áll módjában felülbírálni, azokat mindenkinek be kell tartani – jelentette ki kedden Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. Kelemen Hunor elengedhetetlennek tartja, hogy a hivatalába visszatérő Traian Basescu és a leváltását kezdeményező Victor Ponta megtalálja „a modus vivendit” az őszi parlamenti választásokig. Ez szükséges ahhoz, hogy a kormányzás az emberek valós problémáival foglalkozzék és ne a pozíciószerzéssel.

Kelemen Hunor elmondta, a számok azt mutatják, hogy nem az erdélyi magyarságon múlott a népszavazás kimenetele. „Sokan szeretik az erdélyi magyarságot az egyik oldalon bűnösnek, a másik oldalon nyertesnek vagy döntőbírának kikiáltani, én ezt nem fogadom el” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Románia 18,3 millió választójoggal rendelkező állampolgára közül csaknem 8,5 millió adta le voksát a népszavazáson, vagyis a választói névjegyzékben szereplők 46,24 százaléka. A részvevők 87,5 százaléka (7,4 millió) szavazott igennel és 11 százaléka (940 ezer) nemmel Traian Basescu leváltására. A felfüggesztett államfőt támogató ellenzéki Demokrata Liberális Párt bojkottálta a népszavazást, vagyis híveit arra buzdította, hogy ne vegyenek részt a referendumon.

A tanácskozás idején mintegy 200-an tüntettek az intézmény előtt, és azt követelték az alkotmánybíróságtól, hogy nyilvánítsa érvényesnek a referendumot.

Antonescu tudomásul veszi

Tudomásul veszi Crin Antonescu, a román Szociálliberális Szövetség (USL) társelnöke az alkotmánybíróság döntését, ugyanakkor igazságtalannak tartja azt, és Basescut politikai értelemben törvénytelen államfőnek tekinti. Antonescu, aki másfél hónapon át töltötte be ideiglenesen az államfői posztot, azért tartja igazságtalannak a bírói testület határozatát, mert az figyelmen kívül hagyja a választók „valódi” többségét képező 8,5 millió ember véleményét. Antonescu szerint az alkotmánybíróságnak azért kellett volna érvényesnek nyilvánítania a népszavazást, mert legalább 2,5 millió állampolgárt nem kellett volna figyelembe venni az érvényességi küszöb megállapításakor.

Utolsó dobás

Az egyik román hírtelevízió vasárnap még arról számolt be: hárommillió főt töröltek a választói névjegyzékből, a kabinet így akarta érvényessé tenni a népszavazást. Ez a lépés az utolsó dobása volt Victor Ponta szociálliberális miniszterelnöknek abban a játszmában, amelynek a célja az volt, hogy elmozdítsák a posztjáról Traian Basescut. A jobbközép államfő törvénytelennek tartotta a kormányzó román Szociálliberális Szövetség (USL) kezdeményezését. A román kormánynak augusztus 21-éig kellett elküldenie a választói névjegyzéket az alkotmánybírósághoz. A taláros testület korábban augusztus 31-ét szabta meg határidőként.

A magyarokat hibáztatták

A romániai népszavazás kapcsán az USL vezetői azonnal a magyarokat hibáztatták a referendum érvénytelensége kapcsán. Közben – mint azt megírtuk – egyértelműen látszik, hogy a székelyföldi megyéken kívül a magyarok lényegesen aktívabbak voltak a szavazáson, ami teljes mértékben cáfolja a szociálliberális kabinet rágalomhadjáratát a magyarság ellen.

Basescu megköszönte a magyaroknak

Basescu vasárnap Marosfőn megköszönte a magyaroknak a leváltásáról szervezett július végi népszavazáson tanúsított magatartásukat, amikor tömegesen távol maradtak az urnáktól. A két megyében volt a legalacsonyabb a részvételi arány. Basescu szerint a magyarok megértették, hogy a Szociálliberális Szövetség „törvénytelenül fejezte le az ország vezetőségét”.

Forrás: MTI, transindex.ro

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.