Eldurvult a kölni diákok rivalizálása

Balogh Roland

Balogh Roland

2016. március 17., csütörtök 18:05

Elfajult a kölni középiskolák közötti rivalizálás. A rendőrségnek kellett közbeavatkoznia az érettségik közeledtével évről évre megtartott, vicces csipkelődésből brutális garázdasággá fajuló eseményekbe. Egy tömegverekedésben két diák súlyosan megsérült, a hatóságok pedig egyebek mellett baseballütőket, valamint drogot foglaltak le.

Bankettháborúk – így hívják a kölni végzős középiskolások között évek óta tartott, egyre jobban eldurvuló ugratásokat. Idén már a német DPA hírügynökség beszámolója szerint legalább tucatszor kellett közbeavatkoznia a kölni rendőrségnek.

Az egész ötlet ártatlan játékként indult még évekkel ezelőtt, amikor a közösségi oldalakon szerveztek tréfás akciókat a helyi rivális középiskolák tanulói. Az elmúlt pár évben azonban annyira agresszívak lettek ezek az események, hogy a tanárok és a rendőrség is önmérsékletre szólította fel a tanulókat, mert túl erőszakosak lettek az akcióik.

Durva tréfa

Az egyik „tréfa” az úgynevezett iskolai roham volt, aminek során az adott intézmény hallgatói amolyan várvédőként próbálták meg hárítani a másik iskola végzőseinek rohamait. Az ilyen alkalmak során korábban vízipisztolyokkal, vízzel töltött lufikkal szerelkeztek fel, ám idén két diákot is kórházba kellett szállítani hétfő, illetve kedd éjjel, miután a neves Humboldt Egyetem gyakorlógimnáziumának rohamakor baseballütőkkel, üvegpalackokkal, valamint petárdákkal estek egymásnak a tanulók. A két 18 éves áldozat közül az egyiket koponyatöréssel, míg a másikat súlyos arcsérülésekkel kezelik. Különösen tragikus fordulat, hogy tegnapi sajtóértesülések szerint az egyik fiatal tartós szemkárosodást szenvedett, és megvakult.

„Nagyon elfajultak a dolgok”

A kölni rendőrség szóvivője, Dirk Weber közölte, hogy a sérüléseket petárda és az üvegdobálás okozta. A hatósági jelentés szerint az akcióban mintegy kétszáz tanuló volt érintett. A véres összecsapás után a gyakorlógimnázium egy végzős diákokat tömörítő csoportja a közösségi médiában ítélte el az erőszakot.

Közleményükben azt is írták: mint az iskola végzős diákjai, részükről befejezettnek tekintik a bankettháborút. „Nagyon elfajultak a dolgok. Üres üvegekkel, petárdákkal, tojással és kövekkel dobáltak meg minket” – írta a diákközösség. A rendőrségi beszámoló szerint egyébként nemcsak baseballütőket, illetve verekedéshez használható bicikliláncokat, hanem drogot is lefoglaltak a diákoktól.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.03.17.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.