Elefántcsontparti támadás: négy francia áldozat van

MTI

2016. március 14., hétfő 23:10

Négy francia áldozata van az előző napi elefántcsontparti dzsihadista terrortámadásnak, amelyben tizenöt civil és a biztonsági erők három tagja, továbbá három támadó vesztette életét – közölte hétfőn este a francia elnöki hivatal, miután Francois Hollande francia és Alassane Outtara elefántcsontparti elnök telefonon beszélt egymással.

A közlemény szerint súlyosbodott a veszteségmérleg, miután négyre emelkedett a francia áldozatok száma. Korábban azt lehetett tudni, hogy a fővárostól negyven kilométerre található, Grand-Bassam nevű üdülőhelyen vasárnap megölt tizenöt civil áldozat között legalább egy francia is volt.

„Franciaország támogatni fogja Elefántcsontpartot a terrorizmus elleni küzdelemhez hozott kezdeményezésekben, és úgy gondolja, hogy a terrorcsoportok által fenyegetett valamennyi ország közötti együttműködésnek – mégpedig Nyugat-Afrikában – erősödnie kell” – olvasható a közleményben.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter és Jean-Marc Ayrault, a francia diplomácia vezetője kedden Abidjanba utazik, hogy kifejezze Franciaország szolidaritását az afrikai országgal.

A francia külügyminiszter hétfőn Brüsszelben azt mondta, hogy a dzsihadisták célpontjai „az európaiak, s azon belül is Franciaország voltak, ugyanakkor Elefántcsontpart is, amely most lábalt ki a tragikus politikai nehézségekből, és éppen most épül újjá politikailag és gazdaságilag. Erre a változásra, erre a reményre is támadtak a terroristák” – tette hozzá.

Még nem ismeretes valamennyi áldozat személyazonossága. Németország azt közölte, hogy az abidjani Goethe-intézet igazgatója is meghalt a támadásban. A Le Monde című francia napilap úgy értesült, hogy libanoni, Burkina Fasó-i és mali állampolgárok is vannak az áldozatok között.

A támadást az al-Kaida terrorszervezet észak-afrikai szárnya, az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) vállalta magára. A biztonsági erők a helyszínen három támadóval végeztek, nem pedig hattal, ahogy arról az első jelentések szóltak. A Le Monde szerint két terroristát még nagy erőkkel keres a helyi rendőrség.

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Lázár Fruzsina

Rajzfilmek hajnaltól: a tévé nem jó bébiszitter

Az M2 gyerekcsatorna már reggel öt órától sugároz meséket. Ébredés után nem feltétlenül tesz jót tévézni.

Garamvölgyi Flóra

A román kormányfő, aki sosem finomkodik

Mihai Tudose jól ismert hirtelen természetéről, de eddig a magyarokat „megkímélte”, sőt megvédte.