Elégedett magával a Costa Concordia kapitánya

BL

2012. július 6., péntek 15:15, frissítve: péntek 15:29

Szabadlábon védekezhet Francesco Schettino, a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia óceánjáró hajó kapitánya, aki elhagyhatta a házi őrizetet – jelentette a pénteki sajtó.

A hajószerencsétlenséggel foglalkozó grossetói bíróság csütörtökön visszavonta a házi őrizetet és szabadlábra helyezte Francesco Schettinót. A kapitányt január 17-én tartóztatták le, négy nappal az után, hogy a Costa Concordia sziklának ütközött Giglio szigeténél. Egy héttel később házi őrizetbe helyezték.

Nemrégiben arról adtunk hírt, hogy a szakértői vizsgálatok eredményei szerint rossz térképpel hajóztak, s nem működtek a műszaki rendszerek a Costa Concordián.

A tragédiáról további részleteket itt olvashat.

Ügyvédei azóta folyamatosan kérelmezték, hogy védencük szabadlábon védekezhessen. A bíróság ezt most engedélyezte azzal a korlátozással, hogy Schettino nem változtathatja meg lakhelyét, s a campaniai Meta di Sorrentóban kell maradnia.

Schettino ügyvédeinek kézzel írt feljegyzést adott át, amelyet a szabadlábra helyezést követően a Canale5 kereskedelmi televízióadó hozott nyilvánosságra. „A gondviselésnek és ösztönömnek, szakmai tapasztalatomnak köszönhető, hogy az utolsó pillanatban félrerántottam a kormányt. Sikerült elkerülni, hogy tömegszerencsétlenség történjen. Ha a hajó az eredeti útvonalat követte volna, teljes erővel nekihajtottunk volna a szikláknak” – írta Schettino.

A kapitány elismerte, hogy nem rendelte el azonnal az evakuálást, miután a hajó zátonyra futott. Schettino részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak. „Én is egész életemet fájdalomban fogom leélni” – fogalmazott. „Nem viselkedtem gyáván” – hangoztatta a kapitány. A hajószerencsétlenség éjszakáján a helyi kikötői kapitányság rögzítette a Schettinóval való beszélgetést, mely szerint a kapitány az elsők között hagyta el a Costa Concordiát. A hajó evakuálását Giglio szigetének partjáról nézte.

A Costa Concordia oldalán január 13-án este egy parti szikla vágott léket. Az utasok és a legénység közül harmincketten haltak meg. A hajó fekete dobozának szakértői vizsgálata július 22-re zárul le.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.