Életben van a Fülöp-szigeteken eltűnt magyar

2013. november 14., csütörtök 08:11, frissítve: csütörtök 08:47

Életben van az a magyar állampolgár, akiről napokig nem lehetett tudni a Fülöp-szigeteki tájfun után – jelentette be Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat igazgatója az M1 Ma reggel című műsorában csütörtök reggel. Lukács Csaba, a Magyar Nemzet munkatársa, aki a szintén ott van a helyszínen, azt közölte, pontosan tudják a férfi helyét a GPS-koordináták alapján.

Szenczy Sándor elmondta: éjfél után nem sokkal kapta az információt, hogy életjelt adott magáról az a fiatalember, akit napok óta kerestek a szigeteken. A férfi nem érzi magát biztonságban, szeretne minél hamarabb Magyarországon lenni – tette hozzá az igazgató.

Lukács Csaba, a szeretetszolgálat önkéntese telefonon a helyszínről jelentkezve azt mondta: a magyar férfi a körülményekhez képest jól van. Nem tudnak vele kommunikálni, de a GPS-koordináták alapján méterre pontosan tudják, hol van.

Nem biztonságos a terület

Lukács arra is kitért, hogy a terület nem biztonságos, mindenféle szállítási útvonal le van zárva. Most azon dolgoznak, hogy járművet találjanak, amellyel ki tudják hozni. Kiemelte: százezer számban próbálnak menekülni az emberek a szigetekről, onnan viszont, ahol a magyar férfi tartózkodik, még nem indult meg az emberek evakuálása. Az önkéntes hozzátette, abban bíznak, hogy a férfit 24 órán belül haza tudják hozni.

A Külügyminisztérium kedden közölte, hogy egy magyar állampolgárról, egy 28 éves férfiról tudnak, aki a tájfun idején a katasztrófa által leginkább érintett Leyte szigetén tartózkodott, és még nem sikerült vele kapcsolatba lépni. Emellett két olyan ember szerepel a konzuli szolgálat adatbázisában, aki jelezte, hogy a Fülöp-szigetekre látogat; fel is vették a kapcsolatot a megadott kontaktszemélyekkel, akik jelezték, hogy az érintettek jól vannak.

A Fülöp-szigeteken nincs magyar nagykövetség, az országban a jakartai magyar nagykövet van akkreditálva, így attól a külképviselettől tájékozódik a tárca. A nagykövetség a tájfun után a Fülöp-szigeteki hatóságoktól kapott információk alapján azt közölte, hogy nincs magyar áldozata a katasztrófának.

Átadták a segélyeket

A Baptista Szeretetszolgálat humanitárius csapata a Fülöp-szigeteki Tacloban városban átadta szerdán a magyar gyorssegélyt és a Cebu szigetén vásárolt adományokat helyi baptista partnerszervezetének – tájékoztatta Révész Szilvia, a szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója az MTI-t közleményben. Közben elkezdték a halottak tömegsírba temetését.

Halálváros
„Húsz éve járok kemény helyekre; voltam vagy két tucat világméretű tragédia helyszínén, de ennyire mellbevágó dolgot még nem tapasztaltam. Azt hittem, edzett vagyok a bajhoz, de ezt most nagyon nehéz lesz feldolgozni” – a Magyar Nemzet vezércikke Lukács Csaba tollából.

Forrás: MNO, Hír TV, MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.