Elfogadhatatlannak tartják, hogy ilyen történhet a magyarokkal

PR

2012. május 25., péntek 18:42

A nemzetpolitikai államtitkárság szerint elfogadhatatlan, hogy ma Szabadkán még mindig előfordulhat az, hogy nemzetiségi hovatartozásuk, magyar beszédük miatt támadnak meg fiatalokat.

A magyarokat Szlovákiában is érték hasonló atrocitások. A Magyar Nemzet május 14-én arról számolt be: nyolc magyar fiatalra támadtak szlovák bőrfejűek Pozsonyban, amiért magyarul beszéltek.

Ismert, Malina Hedvig magyar diáklányt 2006 augusztusában Nyitrán két férfi verte meg, a lány vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt. Robert Fico nyilvánosan megvádolta őt azzal, hogy az eset nem történt meg. Fico alig egy hónappal azt követően tette ezt a kijelentését, hogy a szlovák kormány – a strasbourgi emberi jogi bíróság ezzel kapcsolatos döntését követően – sajtóközleményben fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügye miatt.

A nemzetpolitikai államtitkárság pénteki közleményében hangsúlyozza: felháborító és egyben aggasztó, hogy a pozsonyi főügyészség – a szlovák kormány tavalyi bocsánatkérése ellenére – még mindig ragaszkodik ahhoz: a magyar beszéde következtében támadás áldozatává vált egykori diáklányt, Malina Hedviget hamis tanúzás miatt gyanúsítottként kezelje. Nem értik, hogy közel hat év elteltével miért nem célja a vizsgálatnak a támadás valós körülményeinek felderítése, és miért csupán az áldozat további gyanúsítgatása, zaklatása, illetve személyén keresztül közvetve a magyar kisebbség megfélemlítése zajlik. „Elvárjuk a Szlovák Főügyészségtől, hogy a többszörösen meghurcolt egykori diáklányt ne tegye újból és újból a politikai játszmák játékszerévé” – zárul a kommüniké.

Az Új Szó szlovákiai magyar napilap pénteken adta hírül, hogy pszichiátriai vizsgálatra idéztette be Malina Hedviget az ellene folyó nyomozást vezető ügyész. A június 5-én esedékes vizsgálat során az elmeorvosi szakértőknek azt kellene vizsgálniuk, hogy milyen elmeállapotban volt Hedvig az őt ért támadás, majd az azt követő kihallgatások idején.

Az államtitkárság pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: elvárják, hogy a szerb rendőrség az eset súlyának megfelelően, az etnikai indíttatást figyelembe véve, minél hamarabb vizsgálja ki az esetet. Mint felidézték, múlt hét szombaton több magyar fiatalt bántalmaztak szerb huligánok a Fasizmus áldozatainak terén, a multikulturalizmusáról híres Szabadkán. Tekintettel az eset súlyosságára, az elmúlt héten többször is tájékoztatást kértek a szabadkai magyar főkonzulátus munkatársaitól és a vajdasági Magyar Nemzeti Tanácstól az áldozatokról, illetve a szerb hatóságok intézkedéseiről. Aggasztó, hogy továbbra is rendszeresen fordulnak elő nemzetiségi alapú támadások, és mint azt korábbról már tapasztalhattuk, semmilyen visszatartó hatása nincs a hasonló jellegű bűncselekményekkor kiszabott, vagy éppen ki sem szabott büntetéseknek – olvasható a kommünikében.

Nem először kerültek összetűzésbe

Az újvidéki Magyar Szó internetes kiadása a hét közepén arról számolt be: viperákkal és vasrudakkal vertek meg Szabadkán magyar fiatalokat, akik közül az egyik bordatörést szenvedett és kórházban van. A még szombat éjjel, a szerbiai „múzeumok éjszakáján” megtámadott fiatalok zöme a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulója, de volt köztük egyetemi hallgató is. A fiatalok elmondták, hogy nem először kerültek összetűzésbe az őket megtámadó szerb fiatalokkal, akik már több alkalommal beléjük kötöttek. Szombaton négy lány és hét fiú beszélgetett egy parkban, amikor megjelent egy 15-20 tagú, szerb fiúkból álló csoport. Odamentek a magyar fiatalokhoz, s annyit mondtak: jobb lesz, ha elmennek, ha nem akarják, hogy baj legyen, hogy megverjék őket. Azonnal el is indultak, de a szerbek üldözőbe vették őket, s két fiút sikerült elkapniuk. Az egyiknek a száján és a fején okoztak sérüléseket, a másik pedig bordatöréssel kórházban fekszik. A támadók viperákkal és vasrudakkal verték őket a Magyar Szó beszámolója szerint.

A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium Iskolaszékének tagjai levelet írtak a Magyar Nemzeti Tanács elnökének, s kérték, hogy ha a megtámadott fiatalok szülei igénylik, nyújtsanak nekik jogi segítséget. Kérték egyben: értesítsék az illetékeseket, és szólítsák fel őket arra, hogy reagáljanak az eseményekre, annál is inkább, mivel rendszeresen „járőröző” fiatalok csoportjáról van szó, akik „vadásznak” a magyarul beszélő fiatalokra, és ha kellő fölényben vannak, megtámadják őket.

Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke akkor megígérte: megpróbál a rendőrségnél tájékozódni arról, hogy hol tart a nyomozás, azonosították-e az elkövetőket. Esetleg ellenőrzi azt is, hogy a rendőrség által elkészített jegyzőkönyvekben is az áll-e, amit a diákok állítanak. Mint mondta, a nyilatkozatokból az derül ki, hogy lehet a dolognak nemzetiségi jellege is, hiszen a támadók közül egyesek a fiatalok magyarságára is tettek megjegyzést. Nem biztos, hogy ez volt a fő motivációja ennek az incidensnek, de ezt sem kell kizárni – jelentette ki Korhecz.

A Célpont stábja is elutazott a vajdasági Temerinbe, hogy a mindennaposnak mondható magyarverések nyomába eredjen.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.