Hollandia immár importálja a rabokat

FB

2016. március 28., hétfő 04:30

Tavaly Norvégiából hoztak elítélteket. Idén öt börtönt zárnak be Belgium szomszédjában.

Annyira csökkent a bűnözés Hollandiában, hogy már börtönöket kellett bezárni és importálnak is rabokat – írta még kedden a Tech Insider. Az Index által kiszúrt cikkben az áll, hogy 2013-ban 19 börtönt zártak be a dzsihadisták uniós főhadiszállásának tekinthető Belgium szomszédjában.

Az idei nyár végéig pedig további öt fegyintézet kapuit csukhatják be örökre – írja a Tech Insider a holland De Telegraaf nyomán. Az intézkedés következtében kétezer munkahely szűnik meg, az indoklás szerint nem éri meg fenntartani az intézményeket. Az üresedő börtönök pedig akkora problémát jelentenek, hogy tavaly szeptemberben Norvégiából – a tömeggyilkos Anders Breivik hazájából – helyeztek át 240 rabot.

A brit The Guardian 2014-ben azt írta: több ember dolgozik a holland börtönökben, mint amennyien raboskodnak. Be is terjesztettek egy törvénytervezetet, amely szerint a raboknak kvázi bérleti díjat kellett volna fizetniük a börtönben. Ha elfogadták volna, egy rab minden éjszakáért 16 eurót kellett volna fizetnie a rokonságnak 2015-től kezdődően.

Hollandiában 2004 óta folyamatosan csökken a bűnözési ráta. Ennek okai között a Tech Insider a drogliberalizációt, a büntetés helyett a rehabilitációt szem előtt tartó rendszert és az elektronikus nyomkövetési rendszert említette, amelynek révén a munka világába való visszarázódás is könnyebb az egykori bűnözőknek.

Az ellenpélda az USA, ahol a lakosságszámhoz viszonyítva a legtöbb embert csukják börtönbe.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.