Elhamarkodottnak érzi az ítélkezést Magyarország felett, ezért lemond

MNO

2013. április 26., péntek 16:28, frissítve: péntek 19:21

A Magyar Nemzet korábban megírta, hogy Jana Fischerová cseh konzervatív képviselő azután mondott le posztjáról, hogy nem tartotta elég megalapozottnak az ET parlamenti közgyűlése megbízásából, hazánkról készült jelentést. Az MNO-hoz eljutott a képviselő levele.  

Meg vagyok róla győződve, hogy mérsékeltebb álláspontra kell helyezkednünk Magyarországgal kapcsolatban – írta levelében Jana Fischerová, amelyben az Európa Tanács jelentéstevője megindokolta lemondását. A cseh konzervatív képviselő szerint alapos jogi elemzésre, valamint összehasonlító szemléletre lenne szükség, már csak azért is – írja –, mert figyelembe kéne venni a Velencei Bizottság és az Európa Bizottság jelentéseit is.

Ezek hiányában a képviselő visszavonná a hazánkat megfigyelő bizottság készülő jelentését, mivel a következtetéseit elhamarkodottnak érzi. Levelét Fischerová azzal zárja, hogy mivel nem tudja a következő találkozón prezentálni az álláspontját – miszerint a készülő jelentés nem elég kiegyensúlyozott –, ezért azt tartja korrektnek, ha lemond.

Az Európa Tanács monitoringbizottsága kedden 21:20 arányban megszavazta a Magyarország elleni megfigyelési eljárás megindítására vonatkozó javaslatot. A végleges döntést a parlamenti közgyűlés hozza majd meg. A Magyar Nemzet megírta: az Orbán-kormány arra számít, hogy a tavasz végén, nyár elején újabb összehangolt uniós támadás indul hazánk ellen.

Fischerová lemondásával azonban maga a jogi helyzet is vitássá vált – hívta fel a figyelmet az eljárás részleteit ismerő forrás. Mindezt azzal indokolta, hogy a jelentéstevőknek nemcsak a dokumentum elkészítése a feladatuk, hanem a benne szereplő megállapításokat is képviselniük kell az eljárás során. A cseh képviselő lemondásával azonban ez most nem áll fenn – tette hozzá.

A szerkesztő ajánlja

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.