Elhunyt a trónörökös

PR

2012. június 16., szombat 19:38

Meghalt Najef bin Abdel-Aziz szaúd-arábiai trónörökös – jelentette az arab állam televíziója.

A belügyminiszteri posztot is betöltő Najef herceg, a király testvére 78 éves volt. Egy genfi klinikán érte a halál, ahol május óta tartózkodott. Najef bin Abdel-Aziz – a királyságot 1935-ben létrehozó Abdel-Aziz ibn Szaúd egyik fia – tavaly októberben lett trónörökös, miután meghalt fivére, a tisztség addigi birtokosa, Szultan bin Abdel-Aziz. Halálával újból felvetődik a kérdés, hogy ki legyen az óriási kőolajvagyona miatt a világpolitikában igen fontos szerepet betöltő ország most 89 éves uralkodójának, Abdallah bin Abdel-Aziznak az utóda. Szakértők szerint a trónörökösi cím legvalószínűbb várományosa ismét csak Abdel-Aziz ibn Szaúd több tucat fiának egyike, a 76 éves védelmi miniszter, Szalman bin Abdel-Aziz. Szalman herceg tavaly novemberben lett védelmi miniszter, miután előtte évtizedekig a főváros, Rijád kormányzójaként tevékenykedett.

Mint arról hírt adtunk, május 5-én a szaúd-arábiai villamosenergia-hálózat bővítésében való magyar részvételről és az energetikai kutatás–fejlesztési együttműködés lehetőségeiről is tárgyalt Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára Budapesten Abdallah al-Huszain szaúdi víz- és energiaügyi miniszterrel.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.