Elhunyt Arthur Finkelstein

MN

2017. augusztus 19., szombat 18:40, frissítve: vasárnap 11:46

A The Washington Post értesülései szerint pénteken tüdőrákban elhuny Arthur J. Finkelstein, az amerikai republikánusok kampánystratégája. A 2008 óta a Fideszt is tanácsaival ellátó szakember több tucat politikust vezetett sikerre.

A szakember társával, George E. Birnbaummal együtt dolgozott a Fidesz választási és népszavazási kampányain, cégük honlapján a mai napig ott van referenciaként a párt kétharmados győzelme. A kapcsolat tényét Lázár János 2015-ben még tagadta, Orbán Viktor azonban nem sokkal később az RTL Klub kérdéseire már úgy válaszolt: „jól ismerem, nagyon kiváló és elismert szakember”, majd azt is elismerte, hogy alig két napja járt nála utoljára. Hogy Finkelstein pontosan kivel állt kapcsolatban, és ki fizette őt, arról csak ködös információk láttak napvilágot. Az Index korábban arról írt, hogy az egyetlen konkrét és kimutatható üzleti kapcsolat a magyar kormánykörök és Finkelstein között a Danube Business Consulting nevű londoni tanácsadó cég, amelyet Finkelstein és Habony Árpád közösen alapított. 

Az Origó értesülése szerint, melyet Finkelstein halálhírére reagálva írt meg, Orbán Viktor és a kampányguru 2016-ban találkozott utoljára, és mivel életének utolsó szakaszában ágyhoz kötötten élt, már egy éve a Fidesznek sem dolgozott.

Finkelstein nem éppen kíméletes kampánystratégiájáról volt híres. Ellenfeleinek gyengéjét célzó módszerei miatt úgy is szokták emlegetni, mint a negatív kampányok mesterét, az embert, aki az Egyesült Államokban szitokszóvá tette a liberalizmust. Miközben ő maga zsidó származású és meleg, nem riadt vissza a homofób és rasszista üzenetek közvetítésétől sem, ha éppen úgy diktálta a politikai érdek.

Januárban a Magyar Nemzet is megírta: a 72 éves spin doctor súlyos beteg, tüdőrákos, kemoterápiának vetette alá magát. Akkor ez egyik tanítványa, Craig Shirley történész a National Review című lapba írt, szinte nekrológnak is beillő méltatásából derült ki.

 

 

A szerkesztő ajánlja