Elkergetnék az államfőt Haitin

MTI

2016. január 24., vasárnap 11:28

Több ezer tüntető vonult fel szombaton Haiti fővárosában, Port-au-Prince-ben Michel Martelly államfő azonnali távozását követelve.

A hatóságok pénteken bejelentették: biztonsági okok miatt határozatlan időre elhalasztják az államfőválasztás vasárnapra kiírt második fordulóját. Martellynek a helyi törvények értelmében februárban távoznia kellene az államfői posztról, nem maradhat tovább elnök.

A tiltakozók Martelly és Evans Paul miniszterelnök azonnali távozását követelték, valamint átmeneti kormány felállítását, amely levezényli a folyamatban lévő választást. A tömeg köveket dobált, és több helyen gumiabroncsokat gyújtott fel.

Az ENSZ és több külföldi kormány is nyugalomra szólított fel, s arra kérte a szemben álló politikai erőket, hogy tárgyalásos úton rendezzék a kialakult helyzetet. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azt sürgette, hogy haladéktalanul és békésen fejezzék be a választási folyamatot.

Több szabálytalanság is történt

A tavaly októberben tartott első forduló hivatalos eredményei szerint a regnáló elnök támogatását élvező Jovenel Moise csaknem 33 százaléknyi szavazatot kapott a Nyolcak Csoportja nevű ellenzéki szövetség vezetője, Jude Celestin 25 százaléknyi szavazatával szemben. A választás körülményeit vizsgáló testület szerint ugyanakkor a voksolás alkalmával jelentős szabálytalanságok történtek, a választási bizottság szakszerűtlen munkát végzett a voksolás lebonyolítása során, és számos szabálytalanságot elnézett. Celestin nevetséges kutyakomédiának nevezte az első fordulót.

Jude Celestin hivatalosan nem lépett vissza, de a második forduló bojkottjára szólított fel a csalások miatt. Megfigyelők szerint a jogszabály egy kiskapuját kihasználva a pártok több ezer delegáltja többször szavazhatott.

Békés körülmények között tartanák meg

A második fordulót decemberben kellett volna megtartani, de korábban már kétszer is elhalasztották a voksolást.

Moise úgy nyilatkozott, hogy mielőbb és békés körülmények között meg kellene tartani a második fordulót, s bízik abban, hogy az emberek őt fogják választani.

„A mi nemzedékünk felelőssége, hogy megmutassuk a világ országainak, hogy civilizált nemzet vagyunk” – húzta alá az első forduló győztese.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.