Elküldték a kölni főrendőrt

MNO, Majláth Ronald

2016. január 8., péntek 18:38, frissítve: péntek 19:32

Nyugállományba helyezték Wolfgang Albers kölni rendőrfőkapitányt. A német hatóságok közben kiderítették: 31 azonosítottból 18-an menedékkérők voltak, és a lopott mobiltelefonok némelyike menekültszállásokon volt.

Idő előtt nyugállományba helyezték Wolfgang Albers kölni rendőrfőkapitányt, aki a szilveszter éjszaka nők ellen elkövetett támadások kapcsán adott rendőrségi tájékoztatás miatt széles körben bírálatok kereszttüzébe került – számolt be róla pénteken az MTI a Kölner Stadt-Anzeiger című napilapra hivatkozva.

A hatvanéves rendőrfőnököt Ralf Jaeger tartományi belügyminiszter értesítette a  felmentésről, illetve nyugdíjazásáról. Albersnek azt vetették a szemére, hogy a támadások után nem tájékoztatta időben a nyilvánosságot a történtekről, és egyebek mellett a gyanúsítottak származásával kapcsolatos információkat tartott vissza.

A Kölner Stadt-Anzeiger című újság egyik pénteki jelentése szerint a kölni rendőrség illetékesei szándékosan titokban tartották a főpályaudvar környéki zaklatások elkövetőinek eredetét. A lap arról írt, hogy a rendőrség vezetői számára nyilvánvalóan már szilveszter éjjel világos volt, hogy a nagyjából száz igazoltatott férfi között sok a szíriai, iraki és afganisztáni menekült, akik csak rövid ideje élnek Németországban.

Azonosítás

A kölni gyanúsítottak közül kilenc algériai, nyolc marokkói, öt iráni, négy pedig szíriai állampolgár – mondta el a német belügyi tárca szóvivője, Tobias Plate. Hozzátette: a további gyanúsítottak közül ketten német állampolgárok voltak, de egy-egy iraki, szerbiai és amerikai támadó is volt – számolt be a CNN.

Szilveszterkor más német városokból is jelentettek támadásokat, ezek közül csak Hamburgban ötven hasonló esetet regisztráltak.

Csütörtökön Heiko Maas német igazságügyi miniszter elmondta: elképzelhető, hogy kitoloncolják a Kölnben és más német városokban elkövetett szexuális bűncselekmények és rablások elkövetőit.

Közben svédországi hasonló erőszakos esetekre is fény derült, erről bővebben itt olvashat.

Lopott mobiltelefonokat találtak a menekültszállásokon

A nők ellen Kölnben elkövetett szilveszteri támadásokkor ellopott mobiltelefonok némelyikét menekültszállásokon lelték fel – közölte a Spiegel Online német hírportál pénteken. A kölni nyomozóknak sikerült bemérniük néhány ellopott telefon helyét, s ezek a nyomok vezettek több esetben menekültszállásokhoz, illetve azok közvetlen környezetéhez.

Fico rendkívüli EU-s csúcsot emleget

A szlovák kormányfő javasolni fogja rendkívüli EU-csúcstalálkozó összehívását, hogy a találkozón már az eredeti, őszi időpontnál hamarabb döntés születhessen az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex gyakorlati működésének beindításáról. Robert Fico úgy vélekedett, hogy a mingránsáradat megfékezése érdekében mielőbb be kell indítani a közös uniós határvédelmi egységek működését a schengeni határokon, és ennek érdekében fel kell gyorsítani azt a politikai párbeszédet is, amely lehetővé teszi ennek gyakorlati megvalósítását. Hangsúlyozta: még rendkívüli EU-csúcs árán is ősznél hamarabb kell meghozni a vonatkozó döntéseket, mert különben késő lesz.

Fico már tegnap is nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy két változás lesz politikájukban: egyrészt az anyagi segítséget kizárólag a schengeni határok védelmére kívánják fordítani, másrészt nemcsak a kvóták, hanem az egységes muszlim közösség létrejöttét is elutasítják.

Ám úgy tűnik, hiába Fico igyekezete: Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke máris jelezte, nem készül összehívni rendkívüli EU-csúcsot. „Egyelőre nem kaptunk megkeresést rendkívüli EU-csúcstalálkozó megtartásához” – mondta szóvivője. Hozzátette, hogy az ügy jelenlegi állása szerint Tusk nem látja szükségét és nem is készül ilyen találkozó összehívására.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.