Ellenállásra szólították fel a népet

WA

2012. július 5., csütörtök 12:36

A mali parlament követelte, hogy vessék be az ország hadseregét az iszlamisták által elfoglalt északi országrészben, és felszólította az egész mali népet, hogy álljon ellen a megszállóknak. Helyre kell állítani Mali területi integritását – szögezte le a bamakói nemzetgyűlés szerda esti nyilatkozatában.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön várhatóan határozatot fogad el a Száhel-övezeti országban kialakult helyzetről, de előreláthatólag nem rendel el katonai beavatkozást, ahogyan azt az illetékes regionális szervezet, a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) követelte. A bamakói átmeneti kormány is elutasítja a hadsereg bevetését.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges iszlamista lázadócsoportok egy Franciaországnál nagyobb területet vontak ellenőrzésük alá az elmúlt hónapokban Észak-Maliban, kihasználva, hogy délen, a fővárosban, Bamakóban március végén katonai puccs megdöntötte a központi hatalmat.

Közben kolerás megbetegedésekről érkezett hír Észak-Maliból, a stratégiai fekvésű Gao városából. Két ember meghalt a betegségben, a hatóságok 26 további fertőzöttről tudnak. A kór a város szélén, a Niger folyó partján ütötte fel a fejét.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.