Ellentámadásba lendültek a kurdok Afrín térségében

MTI

2018. január 22., hétfő 12:35, frissítve: hétfő 13:15

Kurd harcosok visszaszerezték hétfőn azoknak a területeknek a nagy részét, amelyeket előző nap török katonák, illetve azok szíriai szövetségesei foglaltak el tőlük az északnyugat-szíriai Afrín térségében, a török határ közelében – közölték kurd tisztségviselők. Az afríni kurd sajtóközpont és a harci eseményeket nyomon követő, Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat közlése szerint a kurd erők nagy erejű ellentámadást hajtottak végre. A „különleges katonai műveletben” kurd fegyveresek a törökök hat szövetséges harcosával végeztek.

Törökország a hét végén offenzívát indított Afrín körzetében a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű katonai koalíció és a benne részt vevő Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen. Utóbbit Ankara a törökországi kurd szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tartja. A török szárazföldi csapatok oldalán harcolnak az Ankarával szövetséges mérsékelt ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) fegyveresei is.

Az Olajág fedőnevű hadművelettel Törökország új frontot nyitott a már csaknem hét éve húzódó szíriai polgárháborúban. Ankara célja, hogy egy úgynevezett „biztonságos zónát” alakítson ki a határvidéken mintegy 30 kilométeres mélységben. Az YPG közlése szerint a török katonák új frontot nyitottak hétfőn, az összecsapások az Afríntól északnyugatra eső térségben zajlanak.

A Habertürk című török lap vasárnap késő esti jelentése szerint a török szárazföldi erők már nyolc kilométerre nyomultak be szíriai területre Afrín térségében. Az Anadolu török állami hírügynökség pedig azt közölte: a szíriai határhoz folyamatosan érkeznek az újabb csapatok. Az OSDH korábbi értesülései szerint a török hadsereg két napja tartó, kurdok elleni hadműveletében legkevesebb tizennyolc civil halt meg, az újabb jelentések az utóbbi 24 órát nézve már 21 civilről számolnak be, akik közül hat gyermek. Ankara korábban azt közölte, hogy polgári célpontokat nem fog támadni.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn tanácskozást tart a szíriai helyzetről. A NATO hétfői közleményében kiemelte: folyamatosan konzultálnak Törökországgal az Afrín térségében zajló offenzíva fejleményeiről. A katonai szervezet szerint Ankarának joga van az önvédelemhez, de ezt „arányos és kimért módon” kell alkalmaznia.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.