Elmaradt Nyirő József újratemetése + Videók

PR, LM

2012. május 27., vasárnap 21:18, frissítve: hétfő 10:47

Nem került sor Nyirő József író újratemetésére vasárnap Székelyudvarhelyen, de a Papkertben délután megtartották a megemlékezést. Az eseményen részt vevő Kövér László szerint a román kormány a magyar kártyát játszotta ki azzal, hogy megakadályozta az újratemetést. A temetés szervezői valószínűnek tartják, hogy Bunta Levente polgármester politikai megfontolásból állította ki hibásan a temetési engedélyt.

Victor Ponta román miniszterelnök vasárnap este közleményben ítélte el a kormánya által románellenesnek, antiszemitának és fasiszta-szimpatizánsnak tartott Nyirő József székelyudvarhelyi újratemetésére irányuló kísérletet és aggodalmát fejezte ki az ezzel kapcsolatos „incidensek” miatt. „Románia kormánya szükségesnek látja, hogy kiegyensúlyozottan és európai szellemben reagáljon arra a nyilvánvaló provokációra, amelyet a helyhatósági választási kampányban részt vevő szélsőséges politikai erők követtek el” – olvasható a Ponta-kabinet közleményében.

Nem tartották meg Nyirő József író újratemetését vasárnap Székelyudvarhelyen, mivel a szervezők maradéktalanul eleget kívánnak tenni a hatályos romániai jogi szabályozásoknak. A székelyudvarhelyi Papkertben azonban vasárnap délután lezajlott a megemlékezés. Az erdélyi író újratemetésére meghirdetett rendezvényre mintegy kétezren gyűltek össze. Nyirőt kora délután ökumenikus szertartás szerint elbúcsúztatták a történelmi egyház képviselői.

Mátyás Károly főesperes – aki nem vállalta Nyirő újratemetését – szintén megjelent az eseményen, és beszédet is mondott. Arra a kérdésre, hogy miért nem temette el Nyirő Józsefet, a Hír TV-nek azt válaszolta, hogy nem volt engedély, valamint azt is mondta, hogy a szervezők nem fizették ki a sírhelyért fizetendő pénzt, de Lukács Csaba kommunikációs szóvivő már korábban közölte, hogy az egymillió forint kifizetése megtörtént. Arra a kérdésre, hogy politikai nyomásra utasította-e el a temetést, a főesperes nem válaszolt.

A Hír TV tudósítója arról is tájékoztatott, hogy a Magyarországról érkező gárdisták egy csoportját nem engedték be az áhítatra, mert egyenruhában voltak. A szervezők azt mondták, hogy az egyenruha erre az eseményre nem illik.

Az áhítaton részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke is. A politikus a megemlékezés előtt a Hír Televíziónak azt mondta: szerinte azzal, hogy az új román kormány megakadályozta az erdélyi író újratemetését, és hajtóvadászatot indított Nyírő József hamvai után, a magyar kártyát játszotta ki, hogy elterelje a figyelmet Románia súlyos gazdasági helyzetéről. Mint fogalmazott: egy hisztérikus, paranoid és ugyanakkor komikus reakciósorozatot látunk az új román kormány részéről.

Utolsó kívánság

Az Országgyűlés elnöke beszédében elmondta, sokan szeretik Székelyföldet, de kevesen tudtak annyi lelki erőt adni a székelységnek, amennyit Nyirő József adott és ad. Kövér László megemlítette, halálra ítélteknek is kijár, hogy teljesítik az utolsó kívánságukat. Nyirő József végakaratában csupán annyit kért, hogy hamvait a szülőföldjén temessék el, ám az akarata teljesülésére még várni kell.

Kövér László megemlítette, Nyirő életművében mindig szét tudta választani az irodalmat és a politikát. Úgy vélte, ha neki sikerült, az utókor is megtehetné ezt. Mircea Eliade, Emil Cioran és Lucian Blaga román írók neveit említette, akik életművében úgyszintén fontos szétválasztani az írói és a politikai vonatkozásokat. Az Országgyűlés elnöke arra biztatta a jelenlévőket, adjanak gyerekeik kezébe Nyirő-könyveket. „Nyirő József hazatért, velünk van, mert szívünkbe zártuk, és anyaföldje is magához fogja ölelni” – jelentette ki Kövér László.

A karhatalom fél

A megemlékezők sorában Szőcs Géza, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára feltette a kérdést: ki fél a halottaktól, ki reszket a halott író hamvaitól? Elmondta, a karhatalom azért fél, „mert a hamvakat nehéz gumibotozni, vagy népbíróság elé állítani”. Hozzátette azonban, hogy egy kicsit a közösség is fél, hiszen vannak olyanok soraiban, akik azt gondolják, hogy Nyirő József hamvait nem kellene az író végakarata szerint helyezni örök nyugalomra. Szőcs Géza megállapította, az újratemetés ellenzői akaratlanul is fontos szívességet tettek: reklámozták Nyirő József műveit.

Az államtitkár „ezerszer jobbnak” tartotta, ha egy halott a sírjában fekszik. „Itt maradtunk a meg sem ásott sír előtt, és nem félünk. (...) A szívünkben eltemettük Nyirőt, és reméljük, lesz még olyan konstelláció, mely lehetővé teszi, hogy Nyirő József hamvai megpihenjenek a szülőföld sokáig hiányolt mélyében” – fejezte be megemlékezését Szőcs Géza.

Szász Jenő, a szervező Székelyudvarhelyért Alapítvány és a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke Nyirő Józsefnek az egységről szóló írására építette beszédét. Köszönetet mondott azért, hogy a történelmi magyar egyházak székelyudvarhelyi képviselői együtt emlékeztek az íróra. „Köszönöm, hogy Nyirő József követőivé, a székely apostol követeivé lettek” – jelentette ki Szász Jenő.

Fotó: Tóth Tibor / Magyar Nemzet

Fráter Olivér, az újratemetésért felelős Országgyűlési Hivatal megbízottja vasárnap délelőtt az MTI-vel azt tudatta: a temetési szertartást később tartják meg. Közleménye szerint 48 órával az újratemetés időpontja előtt a Hargita Megyei Prefektúra észlelte, hogy Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester egy hibás iktatószámú temetkezési igazolást írt alá és bocsátott ki a szervezők számára. A törvényességet felügyelő Hargita Megyei Prefektúra megállapította, hogy az újratemetésnek egyébként jogi akadálya nincs, és kérte Bunta Levente polgármestert, hogy bocsásson ki egy formailag hibátlan igazolást annak érdekében, hogy az újratemetés szabályosan megtartható legyen.

Politikai megfontolás?

A szervezők közleménye Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármestert tette felelőssé amiatt, hogy az elhibázott iktatószámú temetkezési igazolás helyett nem bocsátott ki újabb, immár formailag hibátlan igazolást. Valószínűnek tartják azt is, hogy az RMDSZ-es Bunta Levente politikai megfontolásból állította ki hibásan a temetési engedélyt.

Bunta Levente reggel kiadott közleményében úgy fogalmaz: sajnálatosnak tartja, hogy a politika durván beleavatkozott Nyirő József végakaratának teljesítésébe. Szerinte a polgármesteri hivataltól pénteken igényelt és kibocsájtott temetkezési okmány teljes mértékben megfelel minden követelménynek, tehát a temetésnek nincs közigazgatási akadálya. A polgármester kiemeli, hogy minden felelősséget vállal az igazolás törvényességéért. Mint írja, amennyiben a szervezők nem mondják le a temetkezési szertartást, a székelyudvarhelyiek belátásuk szerint részt vehetnek a gyászszertartáson és az ezt követő temetésen.

Fotó: Tóth Tibor / Magyar Nemzet

Mint arról korábban beszámoltunk, bár megváltották a sírhelyet, vasárnapra mégsem készítették elő Nyirő József végső nyughelyét a székelyudvarhelyi Papkertben. Lukács Csaba ezzel kapcsolatban a Hír TV-nek úgy vélekedett: a hatóságok megfélemlítették a katolikus egyház vezetőit, ezért a helyi esperes mégsem tartja meg a gyászmisét.

Ismert, szombaton arról szóltak a hírek, hogy a román rendőrök egy üres urnát találtak a kommunikációs vezető csomagjában. A Székelyudvarhelyre tartó Lukács Csaba és utastársa több órát töltött a korondi rendőrségen, ahol kihallgatták őket, majd folytathatták útjukat.

Felfüggesztettnek tekintik

Augusta Cristina Urzica, Hargita megye prefektusa szombat délután kijelentette, amíg a bíróság nem dönt a dokumentum törvényességéről, a prefektúra felfüggesztettnek tekinti Nyirő József újratemetési engedélyét, amelyet a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal bocsátott ki.

Lukács Csaba szombat este közölte: a szervezők helyesen és a megfelelő adatokkal nyújtották be a kérelmet. A vonatkozó jogi rendelkezés szerint ha a kérelem beadója helyesen tölti ki a dokumentumokat, de a hivatal hibázik, az nem halasztó hatályú – tette hozzá.

Szász Jenő, a Székelyudvarhelyért Alapítvány és a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke az MTI-nek szombaton nyilatkozva kétségbe vonta a prefektus jogosultságát arra, hogy egy temetkezési engedélyt támadjon meg a közigazgatási bíróságon. Azt is megemlítette, hogy 12 éves tapasztalata szerint a bíróság nem áll hét végén éjjel is a prefektus rendelkezésére. „Egy szándék bejelentése nem jár jogi következményekkel” – magyarázta Szász Jenő, kételyeit érzékeltetvén azzal kapcsolatban, hogy a bíróság iktatta a prefektusi keresetet.

Az 1953-ban emigrációban elhunyt író madridi sírjának feltárását a Magyar Országgyűlés kezdeményezte. Az újratemetést az Országgyűlés Hivatalának közreműködésével a Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke vezette Székelyudvarhelyért Alapítvány szervezi. Nyirő hamvait szerdán ravatalozták fel a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A tervek szerint a temetést vasárnap tartják Székelyudvarhelyen.

Forrás: MTI, Hír TV

A szerkesztő ajánlja

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.