Először nézhettek focimeccset a szaúdi nők

2018. január 12., péntek 21:21, frissítve: péntek 23:04

Első alkalommal látogathattak futballmeccset a szaúdi nők – közölte a The Guardian. Nemrég mi is megírtuk, hogy Dzsidda kikötőváros stadionjában tartják a szaúdi első ligának azt a meccsét, amit már nem csak férfiak tekinthetnek meg. A találkozón az al-Ahlin és az al-Batin csapata ütközött meg egymással. 

A meccslátogatás tavaly októberi engedélyezése része a Mohammad bin Szalmán szaúdi koronaherceg által bevezetett reformintézkedéseknek. Szalmán ibn Abdul-Aziz király ősszel visszavonta a nőkre vonatkozó autóvezetési tilalmat, júniustól tehát már volán mögé is ülhetnek az államban. 

Mindemellett a mérkőzést ezúttal is csupán családjuk társaságában tekinthették meg a szaúdi nők.

 
Fotó: Stringer / AFP
 

 „Ez az esemény is megmutatja, hogy virágzó jövő előtt állunk. Nagyon büszke vagyok rá, hogy tanúja lehetek ezeknek a rohamos változásoknak” – fejtette ki az AFP-nek egy 32 éves néző, Lamia Haled Nasszer. Dzsidda egy másik lakosa, Ruvajda Ali Kasszem is úgy vélte: a pénteki történelmi nap volt a királyság történetében. 

Szombaton tartják a következő mérkőzést, amit nők is látogathatnak már, a harmadik pedig jövő csütörtökön lesz. Az állam stadionjainak fennmaradó része a következő szezontól áll majd készen arra, hogy női nézőket is fogadjon.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.