Először nézhettek focimeccset a szaúdi nők

L. D.

2018. január 12., péntek 21:21, frissítve: péntek 23:04

Első alkalommal látogathattak futballmeccset a szaúdi nők – közölte a The Guardian. Nemrég mi is megírtuk, hogy Dzsidda kikötőváros stadionjában tartják a szaúdi első ligának azt a meccsét, amit már nem csak férfiak tekinthetnek meg. A találkozón az al-Ahlin és az al-Batin csapata ütközött meg egymással. 

A meccslátogatás tavaly októberi engedélyezése része a Mohammad bin Szalmán szaúdi koronaherceg által bevezetett reformintézkedéseknek. Szalmán ibn Abdul-Aziz király ősszel visszavonta a nőkre vonatkozó autóvezetési tilalmat, júniustól tehát már volán mögé is ülhetnek az államban. 

Mindemellett a mérkőzést ezúttal is csupán családjuk társaságában tekinthették meg a szaúdi nők.

 
Fotó: Stringer / AFP
 

 „Ez az esemény is megmutatja, hogy virágzó jövő előtt állunk. Nagyon büszke vagyok rá, hogy tanúja lehetek ezeknek a rohamos változásoknak” – fejtette ki az AFP-nek egy 32 éves néző, Lamia Haled Nasszer. Dzsidda egy másik lakosa, Ruvajda Ali Kasszem is úgy vélte: a pénteki történelmi nap volt a királyság történetében. 

Szombaton tartják a következő mérkőzést, amit nők is látogathatnak már, a harmadik pedig jövő csütörtökön lesz. Az állam stadionjainak fennmaradó része a következő szezontól áll majd készen arra, hogy női nézőket is fogadjon.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.