Először tett ilyet a király

WA

2012. április 18., szerda 17:53

Megkövette alattvalóit a spanyol király, amiért a gazdasági válság, a honfitársait sújtó megszorítások közepette költséges elefántvadászaton vett részt az afrikai Botswanában. Ez az első eset, hogy a spanyol uralkodó bocsánatot kért valamiért.
Brigitte Bardot „Spanyolország szégyenének” nevezte I. János Károly spanyol királyt az elefántvadászat miatt, a WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet pedig aláírásokat gyűjt a botrány kapcsán.

„Nagyon sajnálom. Hibát követtem el, és ez nem fordul elő többé” – mondta kissé megszeppent arccal János Károly szerdán, amikor orvosai beleegyezésével elhagyta a madridi kórházat, ahol csípőprotézist ültettek be neki, miután a botswanai elefántszafarin elesett és csonttörést szenvedett. A baleset miatt a király pénteken kénytelen volt sürgősen hazatérni Madridba, ahol szombaton megműtötték a San José kórházban.

A 74 éves uralkodót sok bírálat érte hazájában a botswanai kiruccanásért, amelyre ráadásul csak balesete miatt derült fény; a szavannán tett magánlátogatásról még a kormány sem tudott. Főleg az állatvédők bírálták, amiért veszélyeztetett állatfajra vadászott, de kiverte a biztosítékot az is, hogy az államfő épp a gazdasági megszorítások tetőpontján fizetett be a költséges elefántszafarira.

Botswanában, ahol aránylag sok ormányos él vadon, nem tiltott az elefántvadászat, de nagyon sokba kerül.

Internetes portálokon sok ezren követelték a királytól, hogy mondjon le a World Wildlife Fund (WWF) Spanyolország természetvédelmi szervezet tiszteletbeli elnöki címéről.

Az amúgy népszerű uralkodóra az utóbbi időben rájár a rúd: tavaly decemberben veje, Inaki Urdangarin keveredett korrupciós botrányba, húsvétkor pedig 13 éves fiúunokája lőtte lábon magát célba lövés gyakorlása közben, holott a spanyol törvények csak 14 éven felüliek számára engedélyezik lőfegyver használatát.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.