Első helyre került az államfő

TK

2012. augusztus 1., szerda 19:32

Viktor Juscsenko volt ukrán államfő vezeti a Mi Ukrajnánk párttömörülés listáját a parlamenti választásokon – így döntött a Mi Ukrajnánk keddi, estébe nyúló kongresszusa.

Viktor Juscsenko – mint maga mondta – 10 százalékos eredményre számít az október végi választásokon. Ugyanakkor a Rejting közvélemény-kutató csoport által nemrég végzett felmérés szerint ha júliusban tartották volna a választásokat, a Mi Ukrajnánk a szavazatok legfeljebb egy százalékát kapta volna.

Juscsenko a Korreszpondent ukrán hírportál szerint kijelentette, hogy a Mi Ukrajnánk egyaránt alternatív választási lehetőségként jelenik meg a kormányzó Régiók Pártjával és az ellenzéki, Julija Timosenko vezette Batykivscsina (Haza) párttal szemben, mert mindkét politikai erő „tönkreteszi a társadalmat és a nemzetet”. Leszögezte, hogy a választásokon indulók között a Mi Ukrajnánk az egyetlen, amely óvja a nemzeti eszmét.

Viktor Juscsenko a narancsszínű forradalomnak köszönhetően lett 2005-ben az ország elnöke, miután a hetekig tartó utcai demonstrációk után Viktor Janukovics jelenlegi elnökkel szemben megnyerte a megismételt elnökválasztási fordulót. Akkori szövetségesével, Julija Timosenkóval azonban egyre romlott a viszonya, s a 2010-es választásokon már egymással szemben indultak az államfői posztért. Juscsenko jelentősen alulmaradt, kevesebb mint hat százalékkal csupán az ötödik helyen végzett az első fordulóban. Az a tény, hogy nem állt a második fordulóba bejutó akkori kormányfő, Timosenko mögé korábbi ellenfelével, Janukoviccsal szemben, hozzájárulhatott ahhoz, hogy kis különbséggel bár, de Timosenko veszített Janukoviccsal szemben.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.