Elszabadulhat a pokol a parlament miatt

WA

2012. július 9., hétfő 20:10, frissítve: hétfő 20:17

Kedden összeül az egyiptomi parlament – jelentette be hétfőn az alsóház elnöke, noha az alkotmánybíróság előzőleg kinyilvánította: ragaszkodik korábbi döntéséhez, miszerint ez ellentétben áll az alaptörvénnyel.

A MENA állami hírügynökség szerint Mohamed Szaad al-Katatni közölte, hogy az alsóház ülése kedden délben el fog kezdődni annak ellenére, hogy az országot irányító legfelsőbb katonai tanács elrendelte feloszlatását.

Al-Katatni alsóházi elnök ugyanúgy a Muzulmán Testvériség tagja, mint az alkotmánybírósággal és a katonai tanáccsal szembehelyezkedő Mohamed Murszi államfő, aki június végén vette át a tisztséget.

Ugyancsak a MENA szerint a parlament épülete előtt hétfőn délután összecsaptak Murszit támogató és az elnökkel szemben álló csoportok. Ez utóbbiak azzal fenyegetőztek: a következő napon meg fogják akadályozni, hogy a képviselők bejuthassanak az épületbe és összeülhessenek. Ez a fenyegetés feldühítette Murszi híveit, és ez tovább fokozta az indulatokat.

Elsietett konfliktus

Az al-Akbar című központi lap elsietett konfliktusnak nevezi az országban történteket, nevezetesen azt, hogy az új elnök rendeletével ujjat húzott Mohamed Huszein Tantavival, a Legfelsőbb Katonai Tanács elnökével. A lap ugyanakkor utal arra, hogy Murszi és Tantavi egy hétfői katonai parádén rendkívül barátságosan üdvözölte egymást, még csak nyoma sem látszott semmiféle ellentétnek.

Kairói megfigyelők úgy fogalmaznak: Egyiptomban ma gyakorlatilag két törvényhozó testület létezik, az egyik a Legfelsőbb Katonai Tanács, a másik pedig az alkotmányellenesnek nyilvánított parlament.

Az egyiptomi alkotmánybíróság hétfőn nyilatkozatban erősítette meg, hogy kötelező érvényűek a döntései. A testület ezzel Mohamed Murszi azon rendeletére válaszolt, amelyben az államfő vasárnap semmisnek nyilvánította a parlament alsóházának feloszlatásáról hozott alkotmánybírósági döntést.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.