Eltávolíttatják az orosz vírusirtót az amerikai kormányzati gépekről

MTI

2017. szeptember 14., csütörtök 08:20, frissítve: csütörtök 08:51

Az amerikai kormány betiltotta szerdán az orosz Kaspersky Lab informatikai cég termékeinek használatát a kormányhivatalokban.

Az intézkedést a belbiztonsági minisztérium jelentette be, s egyúttal közölte, hogy a kormányzat által felügyelt valamennyi ügynökségnél is tilos lesz a Kaspersky Lab termékeinek használata.

Indoklásában a belbiztonsági tárca amiatti aggodalmát hangoztatta, hogy a számítógép-biztonsággal foglalkozó, moszkvai székhelyű Kasperskyre befolyást gyakorolhat a Kreml, ezért a cég vírusirtó szoftvereinek telepítése amerikai kormányzati hivatalokban veszélyeztetheti az Egyesült Államok nemzetbiztonságát.

Közleményében a tárca leszögezte: a minisztériumot „aggasztja a Kaspersky Lab egyes tisztségviselőinek kapcsolata az orosz hírszerzéssel és más orosz hivatalokkal”, továbbá az is, hogy „az orosz törvények lehetővé teszik az orosz hírszerző ügynökségeknek, hogy segítséget kérjenek, illetve segítségnyújtásra kötelezzék a Kasperskyt, valamint megfigyeltessék az orosz hálózatokon átfutó kommunikációt”.

A Kaspersky Lab közleményben utasította vissza a feltételezéseket, azzal érvelve, hogy az adatmegosztásra vonatkozó orosz törvényeket az Egyesült Államokban félreértik, azok ugyanis csupán a kommunikációs szolgáltatásokra érvényesek. „Senki, egyetlen szervezet sem mutatott be nyilvánosan hitelt érdemlő bizonyítékot a kétes feltételezéseken és pontatlan feltevéseken alapuló vádakra” – fogalmazott az orosz cég.

Az amerikai minisztérium döntése értelmében valamennyi szövetségi kormányhivatalnak harminc napon belül fel kell mérnie a számítógépes rendszerében lévő Kaspersky-termékeket, és használatukat kilencven napon belül be kell szüntetnie. A rendelkezés azonban ezúttal csak a polgári intézményekre és ügynökségekre vonatkozik, a védelmi minisztérium és a katonai, valamint a hírszerző szervezeteknél már korábban megtiltották a Kaspersky-termékek használatát.

Jeanne Shaheen, New Hampshire demokrata párti szenátora üdvözölte a Trump-kormány döntését, és reményét fejezte ki, hogy a kongresszus a döntést törvénnyel is megerősíti majd. Amy Klobuchar minnesotai demokrata párti szenátor pedig levélben kért tájékoztatást a belbiztonsági minisztériumtól arról, hogy a bankokban, energetikai rendszerekben vagy a tavalyi választás informatikai rendszereinél használtak-e Kaspersky-termékeket.

Az amerikai intézkedéssel kapcsolatban a Reuters brit hírügynökség megjegyezte: Jevgyenyij Kaszperszkij, az orosz cég alapítója és vezérigazgatója a KGB iskolájába járt, és a vállalat korábban már elismerte, hogy dolgozik az FSZB orosz biztonsági szervezetnek. A Kaspersky azonban mindig hevesen cáfolta, hogy hírszerzési tevékenységet folytatna az orosz kormányzat számára.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.